Groene Huisvesters: Hitte

Aedes, Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

woensdag 11 mei 2022 10:00 - 11:30
Online
Online evenement
0,-

Vanuit de Groene Huisvesters Hittegroep presenteert Tom Thomaes de Toolbox waarin de 16 samenwerkende corporaties hun aanpakken en acties delen. Madeleen Helmer van Klimaatverbond Nederland gaat in op de thema’s zijn opgehaald. Zoals de vraag of een norm voor hitte in de bestaande woningbouw nodig is? En zo ja hoe ontwikkelen we die? 

Buitenzonwering is een van de belangrijkste maatregelen tegen hitte maar wordt nog zelden standaard toegepast. Hoe maken we effectief beleid op zonwering als hitte-oplossing? Wat zijn de verschillende opties? Wie betaalt dit? Hoe zorgen we er vervolgens voor dat bewoners zonwerende maatregelen juist gebruiken? Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud? Lukas Nicolai deelt de ervaringen van Vidomes met zonwering.

Ventilatie (als het buiten koeler is dan binnen) kan technisch ondersteund worden, maar het gedrag van de bewoner speelt een belangrijke rol. Hoe informeer je bewoners over het belang van ventilatie en de juiste toepassing ervan? Het beeld is dat juist voor hitte kwetsbare huurders beperkter zijn in hun ventilatiemogelijkheden vanwege bijvoorbeeld angst voor insluipers en tocht. Hoe organiseer je de ondersteuning voor ventilatie voor deze huurders? Martin Vries (Ymere) deelt de aanpak om bewoners te helpen door ventilatie de woning af te koelen.

Renovatie is een belangrijk moment om hittewerende maatregelen als zonwering en in het bijzonder zonwerend glas toe te passen. Welke technische en financiële vragen zijn er?

Groenblauwe oplossingen zoals een koele (groene) plek in de buurt kan een aangename verblijfplaats zijn voor huurders tijdens hittegolven. Wat is er mogelijk voor de komende zomer en die daarna?

Wil jij actief worden in een van onze groepen rondom zonwering, ventilatie, renovatie of groenblauwe oplossingen, laat het ons weten op 11 mei!

Neem jouw eigen partners zoals de gemeente of huurdersorganisatie mee naar deze sessie en leer van de praktijk!

In de middag bezoeken wij Kerckebosch, een groene wijk van Woongoed Zeist. Uiteraard volgen wij de Coronaregels. Daarom ontvangen de deelnemers die zich hebben opgegeven voor de ochtendsessie in de week voorafgaand aan deze sessie informatie over het middagprogramma.

Gratis dankzij een bijdrage van Aedes, Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig.