Lancering Leidraad Inkoopsamenwerking

Aedes vereniging van woningcorporaties

dinsdag 27 september 2022 10:00 - 12:00
Eigen werkplek (Zoom)
Online evenement
0,-

Gratis voor Aedes-leden

PE-punten
2

Met de nieuwe Leidraad voor inkoopsamenwerking geeft Aedes jullie inzicht in de mogelijkheden voor samenwerking, om zo een bijdrage te leveren aan onze maatschappelijke opgave. Benieuwd naar de nieuwe leidraad? Meld je dan aan voor de lancering op 27 september 2022 via Zoom.

Programma

Tijdens de lancering van deze nieuwe leidraad gaan we in op bewustwording bij corporaties. Bewustwording van inkoop en opdrachtgeverschap in de bestuurskamer, maar ook bij medewerkers in de uitvoering. Verandering en groei zijn de sleutelwoorden. Als de interne organisatie op orde is kunnen meerdere projecten worden gebundeld tot 1 uitvraag om het inkoopvolume te vergroten. En daarna kan men doorgroeien naar samenwerkende externe organisaties waarbij meerdere corporaties hun opgave bundelen.

Aan het woord komen: Laura Fütterer programmamanager inkoopsamenwerking (Lentecorporaties), Gerben Rozendaal auteur Leidraad voor inkoopsamenwerking (Siginificant) en Gaby van der Peijl adviseur opdrachtgeverschap & inkoop (Aedes). Met een voorbeeld uit de praktijk van de 8 Brabantse lentecorporaties en de leidraad slaan we de brug van theorie naar praktijk. Uiteraard is er ruimte voor discussie en vragen.

Expert
Gaby van der Peijl
Gaby van der Peijl
Adviseur opdrachtgeverschap & inkoop

Waarom inkoopsamenwerking?

Meer dan 260 woningcorporaties in Nederland zorgen ervoor dat hun huurders op een prettige manier betaalbaar kunnen wonen. Dat gaat over het algemeen heel erg goed, maar de opgave wordt steeds groter en ingewikkelder. Nationale prestatieafspraken, een wooncrisis, de opgave omtrent complexe wijken, een mogelijke aanbestedingsplicht en verduurzaming maken dat corporaties steeds meer verbinding zoeken en kansen zien in onderlinge samenwerking.

Inkoopsamenwerking is het bundelen en/of delen van kennis, activiteiten, hulpmiddelen en/of volume op het gebied van inkoop met als doel het behalen van voordeel voor alle deelnemende organisaties. Het is dus meer dan het samenvoegen van opdrachten om met een grotere inkoopkracht betere condities (prijs en kwaliteit) voor elkaar te krijgen. Ook kan inkoopsamenwerking bestaan uit het delen van informatie en expertise, waardoor woningcorporaties van elkaar leren. Op die manier behoeden we elkaar voor fouten die elders al zijn gemaakt kunnen we tijd besparen en successen delen. Daarnaast kan inkoopsamenwerking gaan over het inzetten en delen van resources (mensen en hulpmiddelen, zoals software).

Doelgroep

Bij de lancering van de leidraad voor inkoopsamenwerking zijn bestuurders, inkopers, contractmanagers, beleidsmakers, assetmanagers, projectleiders nieuwbouw, projectleiders onderhoud, managers finance, controllers en iedereen die met opdrachtgeverschap & inkoop te maken heeft meer dan welkom.

Ben je erbij?

Meld je dan aan via de roze aanmeldknop.

Let op: log eerst in op MijnAedes (rechtsboven) voordat je je aanmeldt. Heb je nog geen account, maak deze dan eerst aan.

PE-punten

Directeur-bestuurders ontvangen 2 PE-punten voor het bijwonen van deze sessie. In de PE-portal kunnen bestuurders hun punten registreren.