Bijeenkomst ‘Aan de slag met modulaire woningbouw’

Platform Modulaire Bouw

woensdag 5 april 2023 12:00 - 17:00

Modulair bouwen is bij veel ontwerpers niet populair. Het heeft een imago van lage kwaliteit en het zou onmogelijk zijn om met modules te werken op lastige locaties. Desalniettemin zijn er verschillende projecten gerealiseerd op lastige locaties. Dit vraagt wel om een andere benadering van de stedenbouwer en de architect. Tijdens deze bijeenkomst staat centraal wat modulair bouwen vraagt van stedenbouwers, architecten en opdrachtgevers en hoe zij hoogwaardige projecten kunnen ontwerpen met modules.

Bij STEK in de Groote Wielen in Den Bosch is modulair bouwen het uitgangspunt. Vanuit een stedenbouwkundige visie van ‘geleidelijk wonen’ komen er meer dan 200 houten woningen verdeeld over 12 erven en een groen raamwerk. De woningen in STEK komen ook tegemoet aan de wens naar meer biobased, verplaatsbaar en circulair bouwen. FAAM architects vertelt over de ontwerpvisie. Aan het eind van het programma krijgen we een rondleiding op de locatie.

Architectenbureau Arons en Gelauff ontwierp het modulaire houtbouwproject Xylino in Almere, in opdracht van De Alliantie. Atelier Rijksbouwmeester oriënteert zich op industrialisatie in de bouw en hoe ontwerpers hiermee om kunnen gaan in het traject ‘Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw’. We gaan met hen in gesprek om erachter te komen wat de gemeenschappelijke ervaringen zijn en om scherp te krijgen hoe ontwerpers aan de slag kunnen met modules bij woningbouw.

Modulair bouwen vraagt niet alleen een andere benadering van de ontwerper, maar ook van de opdrachtgever. Woningcorporatie Zayaz en LA Architecten hebben in verschillende projecten samengewerkt om tot een gedragen plan te komen. Waar liepen zij tegenaan en welke tips hebben zij om als opdrachtgever en architect samen tot goede plannen te komen?

Programma

12.00     Inloop met lunch

13.00     Welkom en introductie door de dagvoorzitter

13.15     Ontwerpvisie op modulair bouwen

Marlies Zuidam, FAAM architecten

13.45     Pitches en paneldiscussie

Floor Arons – Hoe bouw je met vierkante modules een driehoekig huizenblok? Xylino Almere

Atelier Rijksbouwmeester – Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw

3e spreker – wordt nog ingevuld

14.30     Koffie

15.00     STEK: hoe corporatie, architect en bouwer samen tot een ontwerp met modules komen

Jurgen Arts (Zayaz), Hans van den Tillaart (LA Architecten | Ingenieurs), Robert van der Doelen (Barli)

15.15     Wandeling naar projectlocatie STEK in de Groote Wielen – ca. 15 min

15.45     Rondleiding STEK in de Groote Wielen

17.00     Borrel