Selectieve woningtoewijzing

Ministerie van BZK

maandag 19 juni 2023 13:00 - 16:00

De Rotterdamwet (officieel de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek; de Wbmgp) biedt gemeenten de mogelijkheid om selectieve woningtoewijzing toe te passen voor woningzoekenden in wooncomplexen, straten of gebieden waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan. Tijdens deze bijeenkomst vertellen een gemeente en een corporatie over hun ervaringen met het toepassen van deze wet.

Met het toepassen van selectieve woningtoewijzing kan op basis van bepaalde sociaaleconomische kenmerken aan woningzoekenden voorrang worden verleend. Ook kunnen woningzoekenden worden geweigerd als zij geen inkomen uit arbeid hebben (voor bepaalde groepen geldt een uitzondering) of als woningzoekenden zich eerder schuldig hebben gemaakt aan overlastgevend en crimineel gedrag.

Programma

Vanaf 12.00 uur staat er een broodje klaar en kan je kennismaken met de andere deelnemers. Om 13.00 uur start het programma met een plenaire inleiding. Vervolgens worden in twee deelsessies presentaties gehouden door een gemeente en een corporatie die vanuit de praktijk vertellen over hun ervaringen met het toepassen van selectieve woningtoewijzing op grond van de Wbmgp. Daarna is er gelegenheid voor het stellen van vragen.