Expertisebijeenkomst: Gebiedsontwikkelaar klaar voor de toekomst?

Aedes

dinsdag 10 oktober 2023 13:00 - 15:00
0,-

Gratis

Woningcorporaties hebben met de Nationale Prestatieafspraken afgesproken dat ze in de komende jaren tot en met 2030 maar liefst 250.000 sociale huurwoningen en 50.000 midden huurwoningen bouwen. Uit de investeringsplannen van corporaties voor de komende jaren blijkt inderdaad dat ze veel meer nieuwbouwwoningen in hun planning hebben dan de afgelopen jaren. Het geld is er en de plannen zijn er.

Maar de opgave is moeilijker dan ooit tevoren. Ruim 60% van de corporaties heeft niet voldoende grond om hun nieuwbouwambitie te realiseren. Daar komt bovenop dat de opgave van het ontwikkelen van gebieden steeds complexer wordt. Vaak liggen er toekomstige ruimteclaims op een gebied, zijn er verschillende grondeigenaren en moet er naast woningbouw ook nog rekening gehouden worden met belangrijke ambities op het gebied van natuur, water, verkeer, duurzame energieopwekking, zorg en welzijn, etc. 

De bovenstaande ambities vraagt van woningcorporaties een actievere houding dan voorheen m.b.t. gebiedsontwikkeling. We willen weer gezien worden als krachtige samenwerkingspartner voor gebiedsontwikkeling in de regio. Niet afwachten en toekijken, maar weer leiderschap pakken en regie voeren waar dat nodig is. Maar kunnen we dat nog wel? En wat is daarvoor eigenlijk nodig? En wat betekent dit voor onze samenwerking met gemeenten en ontwikkelaars? 

Deze vragen willen we tijdens deze bijeenkomst met jullie beantwoorden. Daarbij bespreken we wat dit betekent voor jouw interne organisatie, de competenties van jou en je collega’s, de samenwerking met andere woningcorporaties en partners en het vakgebied in de breedte. 

Programma:

  • Opening en welkom - Maarten Georgius, Aedes
  • Voorbeelden van gebiedsontwikkeling anno 2023 - Jasper van der Wal, TBV Wonen
  • Wat zijn trends en ontwikkelingen binnen gebiedsontwikkeling - Max Jeleniewski, Staedion
  • Discussie met de aanwezigen over vraagstukken, dilemma’s en kansen bij het vakgebied.
  • Afronding en vervolgafspraken - Maarten Georgius, Aedes
  • Stadssafari drie Eindhovense gebiedsontwikkelingen (fietstocht)