Excursie verduurzaming en bewonersparticipatie in Overvecht

Housing Europe en de Gemeente Utrecht samen met Bo-ex en Woon

woensdag 5 juni 2024 14:00 - 19:00
0,-

Kom mee op excursie naar de naoorlogse wijk Overvecht (Utrecht), waar Bo-ex en Woonin je meenemen in hun verduurzamingsaanpak. De excursie start bij de energieleverende flat aan de Henriettedreef. Deze flat uit de jaren 60 is snel en duurzaam gerenoveerd met het vernieuwende renovatiesysteem Inside Out. Een technisch hoogstandje, wat het resultaat is van de samenwerking met bedrijven, bewoners, overheden en kennisinstellingen. 

 

Woonin neemt je daarna mee in hun aanpak voor sociale renovatie. Met sociaal renoveren grijpen ze de fysieke renovatie aan om bewoners tijdens renovatie en daarna verder te helpen in hun persoonlijke situatie. Hiermee knappen ze niet alleen de stenen op, maar laten ook de wijk én de bewoners erop vooruitgaan. In hun aanpak versnellen ze renovaties door te werken in treintjes. 

 

Samen gaan we in gesprek over welke onderdelen in hun proces op te schalen zijn én hoe het zit met de aanpak bij jouw corporatie. 

Programma

  • 14.00 -  Verzamelen bij Henriettedreef 67, Utrecht
  • 14.00-15.00 -  Rondleiding door Overvecht en projectbezoek energieleverende flat (Henriettedreef 67, Utrecht)
  • 15.30-17.00 -  Presentatie aanpak Woonin en samen in gesprek (Locatie: Oproer Brouwerij, Beyaertdreef 5, 3562 GL Utrecht)
  • 17.30-19.00 - Borrel en netwerken

Voor wie?

Voor medewerkers bij woningcorporaties die zich bezighouden met verduurzaming, de aanpak van naoorlogse wijken en sociale projectleiders en/of begeleiders van bewonersparticipatie in renovatie.  Naast corporaties zijn ook studenten en jonge onderzoekers uitgenodigd. 

Nederlands en Engels

De rondleiding en presentatie zullen voor het grootste deel in het Engels gegeven worden. De groepsdiscussie zal (ook) in het Nederlands zijn. De behoefte om Nederlands te spreken wordt aan het begin van de excursie bij de deelnemers gepeild. 

De excursie is onderdeel van het EU gesubsidieerde project ARV. De excursie vindt plaats voorafgaand aan het jaarlijkse Housing Europe Congres The Nature of Housing - biodiversity and climate adaptation in public, cooperative, and social housing op 6 juni.