Snel een tijdelijk huis als de nood aan de man is

Expert
Foto van Rob Ravestein
Belangenbehartiger

Karin Borsen is gescheiden en kon met haar twee jongens van 12 en 15 jaar even nergens heen. Toen kwam In between places op haar pad: een betaalbaar woonconcept in het hart van Hilversum van woningcorporatie Dudok Wonen. Deze woningen zijn voor mensen die acuut tijdelijk en voor maximaal 1 jaar een huis nodig hebben. ‘Ik vond hier rust, maar nu is er ook onzekerheid want het jaar is bijna om en dan sta ik weer met lege handen’, zegt Borsen. 

In between places is voor mensen die bijvoorbeeld net gescheiden zijn, op straat staan door een gedwongen verkoop van de woning, of door het overlijden van ouders. Er zijn tal van persoonlijke omstandigheden waardoor iemand dringend betaalbare tijdelijke woonruimte nodig heeft. In between places is er voor deze mensen die met spoed een huis zoeken. ‘We houden gesprekken om te toetsen of mensen in aanmerking komen voor deze woningen. Als er twijfel is, kan toewijzing iets langer duren, omdat we gegevens op moeten vragen’, zegt Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen. 

Uitgestroomd

Het concept begon in Hilversum op 7 maart 2017. Het eerste jaar is nog niet voorbij, maar Zanting heeft wel het idee dat het concept werkt: ‘Al zes of zeven huishoudens  van de eerste 22 wonen inmiddels in een volgende woning.’ Borsen is blij met haar woning en betaalt 640 euro huur. ‘Ik werk en krijg huursubsidie, maar het lukt me niet om iets anders te betalen. Ik heb een brief gekregen waarin staat dat ik 7 maart 2018 mijn huis uit moet.’

‘Ik dacht dat ik hulp zou krijgen met de doorstroming, maar Dudok Wonen zegt dat ze niets voor me kunnen doen. Ik maak me wel een beetje zorgen over waar ik daarna naartoe moet en ik heb al van meer buren gehoord dat ze hetzelfde probleem hebben.’ Zij heeft zelfs even getwijfeld of ze wel weg had moeten gaan bij haar ex – met wie ze co-ouderschap heeft. ‘Maar aan de andere kant is deze oplossing ook wel fijn voor de kinderen. De rust na de verhuizing heeft hen goed gedaan.’

Ontstaan

Het idee voor het concept is ontstaan bij de woningcorporatie in overleg met de gemeente en de regio. ‘De gemeente merkte dat ze voor deze doelgroep geen oplossing had. Dat kwam terecht in de woonvisie en de provincie gaf subsidie om het concept mogelijk te maken. Van het wooncomplex is de helft van de 44 woningen gereserveerd voor In between places en de rest voor reguliere huurders.

‘Ik hoor vooral positieve verhalen van mensen die blij zijn met een gestoffeerde woning centraal in Hilversum. Zij hebben zo een jaar de tijd om hun leven weer op orde te krijgen. Zij hebben niet de stress dat ze in een vakantiehuis of zelfs in een auto moeten slapen’, zegt Zanting.

Het bouwen van betaalbare woningen is een van de speerpunten van corporaties. Het heeft ook een hoge prioriteit bij Dudok Wonen. Binnenkort gaat de woningcorporatie in de gemeente Almere ook een In between places neerzetten. De intentieovereenkomst daarvoor is al getekend.

Update

In maart 2018 lopen zeventien van de 22 tijdelijke huurcontracten van In between places af. Inmiddels hebben vijftien van die zeventien bewoners een ander onderkomen gevonden. Alle ouders met kinderen zitten bij de vijftien bewoners die een alternatief hebben.