Woonwagenkamp Beukbergen opgeknapt en uitgebreid

Expert
Pieter van Hulten
Pieter van Hulten
Belangenbehartiger

‘Het is hier echt heel mooi. Het is nog steeds een kamp, maar met een rij huizen in het midden’, zegt bewoonster Marie Geven. Zij huurt een woning bij woningcorporatie WoonGoed Zeist, middenin woonwagenkamp Beukbergen. ‘Ik woonde eerst hier aan de rand, tot ik 35 jaar geleden naar Den Haag verhuisde. Ik ben heel blij dat ik nu hier in een huis woon’. 

De gemeente Zeist investeerde miljoenen om die puinhoop van weleer te veranderen in een modelkamp. Koning Willem-Alexander is al komen kijken naar het resultaat. Op het terrein stonden veel bergingen die niet waren onderhouden en afbladderden. Nu is er veel groen met een parkje. Het kamp groeide tijdens de opknapbeurt met ruim 50 woonwagens en huizen naar 220 ‘woonlocaties’. Daarmee is dit het grootste woonwagenkamp van Europa geworden. En dan kunnen er nog 23 ‘locaties’ bij.

Voor de renovatie moesten de woonwagens even van hun plek. Bewoners konden hun voorkeuren uitspreken over waar en naast wie ze teruggezet wilden worden. ‘De meeste woonwagens zijn verplaatst, maar je kon wel aangeven dat je naast je oude buren wilde blijven wonen. De plaatsen zijn nu ruimer, het is mooier en opener. En het contact met de buren is fantastisch’, zegt Geven. Want hoewel zij in een huis woont, vindt ze de stijl van wonen nog steeds als op een kamp. 

Eindfase

Axel Westerweel is de beheerder van Beukbergen namens Woongoed Zeist. ‘Toen ik hier begon was het project al in de eindfase. Het heeft nu normale, goede plekken met ruimte en er is geen illegale handel meer. Alle werkplaatsen zijn verdwenen en dat heeft ook de veiligheid verbeterd’, aldus Westerweel. Hij ziet zichzelf als het smeermiddel in de nieuwe wijk. ‘De gemeente is eigenaar van de standplaatsen. Ik ben er om de boel schoon, heel en veilig te houden. Als er technische mankementen zijn, zorg ik voor reparatie en betaalt de gemeente. Ik werk hier ongeveer 18 uur per week, en verdeel mijn tijd tussen de standplaatsen en de woningen. ‘Sommige bewoners krijgen bij de gemeente nee te horen als ze iets extra’s willen en proberen het dan nog bij mij, maar de samenwerking is goed. In ieder project gaan wel eens dingen fout, maar samen zoeken we naar oplossingen’, aldus Westerweel. 

De laatste fase van de renovatie van de wijk Beukbergen is nu aangebroken. Er ligt nog wat bouwzand, er volgen nog wat verplaatsingen, maar uiteindelijk zijn bewoners en woningcorporatie tevreden. ‘We wisten dat het lang ging duren en dat het chaos zou zijn, maar het ziet er allemaal veel beter uit’, besluit Geven. Zij is vooral blij met haar nieuwe plek, tegenover de speeltuin waar haar kind graag in speelt.