Al jaren zijn woningcorporaties bezig met isoleren en andere maatregelen conform de afspraken in het Energieakkoord voor duurzame groei (2013) en de opvolgers daarvan. De leden van Aedes hebben in de Aedes-agenda afgesproken de woningen te verbeteren naar gemiddeld energielabel B met een bijbehorende Energie-index (EI) van 1,4. Deze voorgaande energielabelwaarde geeft een integrale beoordeling van de energetische prestatie van woningen. Al jaren zakt het gemiddelde in de Energie-index en de prognose laat duidelijk zien dat eind 2021 de gemiddelde EI van corporatiewoningen onder de 1,4 uitkomt.
Vanaf 2021 geldt een andere systematiek voor de labelbepaling, die niet vergelijkbaar is met de oude methode.
Op basis van een analyse van 2 miljoen woningen laat de Aedes-benchmark zien dat corporaties gestaag doorgaan met stappen zetten om de duurzaamheidsprestatie van hun woningen te verbeteren. Zo heeft 80% van de woningen een HR107 ketel en is het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar wederom fors gestegen met 67.000. Ook verbetert de gemiddelde isolatie gestaag.
Forse investeringen nodig
De verduurzaming van het bezit vraagt om forse investeringen van corporaties in de woningvoorraad. De investeringen in de verduurzaming zijn ook dit jaar toegenomen. Waar de investeringen in niet-energetische maatregelen afnamen met €12 per verhuureenheid, namen de investeringen in energetische maatregelen juist toe met €48 per verhuureenheid. Het aandeel van de energetische maatregelen is daarmee met 3% gestegen naar 46%.
Over de Aedes-benchmark
Aedes heeft voor het achtste jaar op een rij het Aedes-benchmark gehouden. De benchmark is een vaste waarde geworden voor de corporatiesector. Niet alleen geeft het een beeld van de prestaties en de uitdaging van de corporaties tezamen, het is ook een instrument waarmee de sector zichzelf verder kan ontwikkelen.