Belangrijke veranderingen prestatieveld Financiën (voorheen Bedrijfslasten) Aedes-benchmark

Nieuws 9 januari 2025
Expert
Barend van de Kraats
Programmamanager Aedes-benchmark

De Aedes-benchmark is na 11 jaar toe aan vernieuwing. Van de 6 velden worden er 4 vernieuwd. Wij stelden aan de nieuwe projectleiders 3 vragen over deze vernieuwing. Voor het prestatieveld Financiën is dit Maarten van ’t Hek van Ortec Finance.

Wat verandert er op hoofdlijnen aan dit prestatieveld?

‘Vanaf 2025 wordt dit prestatieveld uitgebreid en hernoemd naar Financiën. We kijken nu naar meer dan alleen de bedrijfslasten. We gaan ons verder verdiepen in het huishoudboekje en kijken naar de investeringen en financiële spankracht van corporaties. De meeste veranderingen kunnen we helaas pas doorvoeren in de benchmark van 2026. Maar we kijken komend jaar [2025] welke wensen we al wel eerder kunnen meenemen.‘

Welke resultaten wil je met dit veld bereiken?

  • Minder detailniveau bedrijfslasten

Uiteraard blijven de bedrijfslasten onderdeel van het prestatieveld Financiën. Corporaties krijgen nog steeds inzicht in het niveau van hun bedrijfslasten ten opzichte van vergelijkbare corporaties. De komende benchmark (die van 2025) kent nog maar weinig aanpassingen. Wel gaan we al onderzoeken of het detailniveau dat nu van corporaties wordt gevraagd nog steeds nodig is. Als we met minder gedetailleerde gegevens ook de juiste inzichten krijgen, dan passen we de gegevensaanlevering aan. Dit merken corporaties pas in 2026.

  • Meer inzichten halen uit het huishoudboekje van corporaties

Momenteel wordt het huishoudboekje van corporaties niet gebenchmarkt. Er wordt wel naar gekeken om te zien of corporaties voldoende geld overhouden vanuit de woningverhuur. We gaan onderzoeken of het mogelijk is om het aantal inzichten uit te breiden. Het doel is om meer focus te leggen op de hoogte van de operationele kasstroom en de netto huurinkomsten. Dit is belangrijk: de investeringsmogelijkheden van corporaties hangen sterk af van de hoogte van de operationele kasstroom.

  • Nieuw onderdeel: Investeringen en financiële spankracht

Bovendien gaan we in de benchmark 2025 een extra onderdeel toevoegen: investeringen en financiële spankracht. We kijken dan naar de mate waarin corporaties hebben geïnvesteerd, wat hun opgave is (uit bijvoorbeeld de woondeals of de NPA) en wat de financiële spankracht is.

Hoe ga je aan de slag met de werkgroepen en wat verwacht je van de deelnemers?

‘Met de werkgroep willen we al deze onderwerpen verder uitwerken. Zo bekijken we of we met minder detailinformatie wel de juiste inzichten in de bedrijfslasten kunnen krijgen. Ook onderzoeken we samen of we corporaties op het huishoudboekje kunnen benchmarken. Zo ja, welke inzichten helpen om nog beter beslissingen te kunnen nemen? We willen vooral met de werkgroep aan de slag om een methodiek uit te werken waarmee we corporaties ook op investeringen en financiële spankracht kunnen vergelijken. Kortom, de werkgroep is onmisbaar voor dit veld. Ik hoop dus op zoveel mogelijk actieve deelnemers.’

Wil je meedenken over de toekomst van dit prestatieveld? Mail dan naar Chiem ten Have, [email protected].