Corporaties investeren meer in woningverbetering, tempo nieuwbouw moet fors omhoog

Nieuws 24 november 2022
Expert
Barend van de Kraats
Programmamanager Aedes-benchmark

Huurders van sociale woningen blijven positief over hun woning en de dienstverlening van woningcorporaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse Aedes-benchmark waarmee prestaties van alle corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar zijn. Op vele fronten zijn de prestaties verbeterd: woningen zijn duurzamer geworden en er is flink meer geïnvesteerd in woningverbetering.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn: ‘We zijn blij met tevreden huurders, daarnaast wachten vele anderen nog veel te lang op een betaalbare woning. Zij kunnen niet de stappen zetten die bij hun levensfase horen. Afgelopen jaar werden er 17.000 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Een stijging die de komende jaren moet doorzetten om onze ambities te halen. Hiervoor is de inzet van alle partijen hard nodig.’

Stijgende lijn dienstverlening

Dit jaar hebben maar liefst 423.000 huurders zich uitgesproken over de kwaliteit van de woning en de dienstverlening van hun corporatie. Huurders geven gemiddeld een 7,7 aan de dienstverlening, iets hoger dan voorgaande jaren. In 2022 zet de stijgende lijn in het oordeel van vertrokken huurders door naar gemiddeld een 7,6. De woning krijgt als rapportcijfer een 6,9, net als voorgaand jaar.

Parallel aan de toenemende investeringen, zien we dat steeds meer huurders de kwaliteit van hun woning waarderen met een 8 of hoger. Het cijfer voor de woningkwaliteit houdt niet alleen verband met de ‘harde’ euro’s die corporaties investeren. Misschien is de belangrijkste component wel: het zich thuis voelen.

Ontwikkeling deelscores 2014 tot en met 2022
Klik op de afbeelding voor een grote weergave

Flinke investering in woningverbetering

Corporaties besteden opnieuw meer geld aan onderhoud en verbetering van hun woningen: zo’n 9% meer dan in het voorgaande jaar. En bij het aanpakken van een woning, worden er vaak direct meer werkzaamheden uitgevoerd. De totale investeringen in onderhoud en woningverbetering zijn dit jaar gestegen van 3.136 naar 3.481 euro per verhuureenheid. Dit vertaalt zich naar een betere technische kwaliteit van de woning. Met 8,1 miljard euro is de sector een goede opdrachtgever in de markt.

Verdubbeling instandhoudingskosten tussen 2015 en 2021
Klik op de afbeelding voor een grote weergave

Duurzaamheid woningen verder verbeterd

Tegelijkertijd hebben corporaties het afgelopen jaar stappen gezet om hun woningen te verduurzamen. Dit laat de benchmark zien op basis van een analyse van 2 miljoen woningen. 

De netto-warmtevraag daalt met ruim 2%. Het aandeel E-, F- en G-labels is sterk afgenomen, terwijl steeds meer woningen een A- of B-label hebben. Ook verbetert de gemiddelde isolatie gestaag. 

Verder is het aantal woningen met zonnepanelen gestegen tot ruim 16% van de sociale huurwoningen.
 

Kijk ook eens bij

Verdeling corporatiewoningen in energielabels in procenten
Klik op de afbeelding voor een grote weergave

Nieuwbouw moet flink omhoog

Vorig jaar bouwden corporaties 17.168 nieuwe woningen, bijna 2.000 meer dan in het jaar daarvoor. De dalende lijn sinds het invoeren van de verhuurderheffing in 2013, is de laatste jaren doorbroken. Nu deze belasting op sociale huurwoningen wordt afgeschaft, willen corporaties toegroeien naar een woningbouwproductie boven het niveau van 2013, toen ze bijna 30.000 nieuwe woningen bouwden.
 

Sprongen nodig

Het in 2023 afschaffen van de verhuurderheffing biedt ruimte om te investeren in huurmatiging, verduurzaming, nieuwbouw en leefbaarheid zoals afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken. De ambities kunnen onder druk komen te staan als bouwkosten blijven stijgen, door oplopende rente én als de belastingdruk van Vennootschapsbelasting en ATAD (Anti Tax Avoidance Directive) op lange termijn toeneemt. Er zijn goede stappen gezet, maar sprongen zijn nodig om voldoende nieuwbouw van de grond te krijgen en in hoog tempo te verduurzamen.
 

Kijk ook eens bij

Over de Aedes-benchmark
Deze negende Aedes-benchmark maakt prestaties van alle deelnemende corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Het laat zien wat woningcorporaties samen hebben bijgedragen aan betaalbaarheid, verduurzaming, nieuwbouw en onderhoud. Het is een belangrijk instrument waarmee de sector zichzelf verder ontwikkelt.

In totaal deden 273 corporaties mee. Deze corporaties bezitten 99% van alle corporatiewoningen. Informatie komt uit de Verantwoordingsinformatie (dVi) van corporaties over 2021 en aanvullende antwoorden die ten behoeve van de benchmark zijn aangeleverd. De huurderstevredenheidsdata heeft betrekking op de periode september 2021 tot en met juli 2022. De data uit het onderzoek voor verduurzaming beslaan de periode juli 2021 tot juli 2022.

Lees meer over