Minimale beweging vakbonden
De CAO-partijen zijn in de vorige CAO-ronde uit elkaar gegaan met de toezegging van de vakbonden om hun ‘nieuwe’ scenario concreet te maken. Nu blijkt dat alle oorspronkelijke vakbondsvoorstellen op tafel blijven. Slechts een klein deel daarvan werd concreter gemaakt.
De vakbonden herhaalden dat ze een CAO met een looptijd van 12 maanden willen, een pensioengevende eindejaarsuitkering met ingang van 1 januari 2026, een structurele afspraak over het Generatiepact (of een vergelijkbare regeling voor duurzame inzetbaarheid), 5 mei als jaarlijkse feestdag, een individueel keuzebudget en tot slot aanvullende afspraken over goed werkgeverschap, waaronder alle vakbondsvoorstellen vallen. De enige beweging van de vakbonden is een verlaging van hun looneis met 0,5% naar 6,5%, bij een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1%.
Reactie werkgeversdelegatie
Werkgevers weten niet hoeveel ze op het loon nog kunnen bewegen, omdat alle oorspronkelijke vakbondsvoorstellen gehandhaafd blijven. Die voorstellen leggen nog een fors beslag op de loonruimte. Werkgevers kunnen beschikbaar geld maar één keer aanwenden voor de arbeidsvoorwaarden.
Toch heeft de werkgeversdelegatie zich constructief opgesteld en alsnog een tegenbod gedaan. De werkgevers geven voorkeur aan een 2-jarige CAO met een loonsverhoging van 2% op 1 april 2025 en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1%. Het generatiepact wordt met 3 jaar verlengd met een toetredingsleeftijd van 3 jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd. Op 1 april 2026 worden de lonen nogmaals met 2% verhoogd en de eindejaarsuitkering stijgt dan ook weer met 1%. In 2026 zal de eindejaarsuitkering ook pensioengevend worden.
In dit bod bewegen de werkgevers ten opzichte van hun openingsbod door de toetredingsleeftijd van het generatiepact met 3 maanden te vervroegen en de eindejaarsuitkering pensioengevend te maken.
Ongebruikelijk verzoek
Onze verwachting was dat de vakbonden na een schorsing op dit werkgeversbod zouden reageren. Maar na de schorsing deed de onderhandelingsvoorzitter een ongebruikelijk verzoek aan de werkgeversdelegatie. Hij vroeg de werkgevers nogmaals een nieuw bod neer te leggen, terwijl de vakbonden aan de beurt waren om een beweging te maken.
De werkgeversdelegatie gaat zich beraden op dit verzoek. Tijdens de volgende onderhandelingsronde op 28 februari laten werkgevers weten of ze hierop ingaan of niet.
Op de hoogte blijven van de onderhandelingen?
Via Aedes.nl/arbeidsvoorwaarden houden we je op de hoogte van het verloop van de onderhandelingen.