Op veel onderwerpen hebben de CAO-partijen elkaar de afgelopen maanden kunnen vinden. Loon, looptijd en verlenging van het generatiepact bleven tot het laatst op tafel liggen. De werkgevers hebben hun loonbod in de laatste CAO-ronde een aantal keren verhoogd, maar zien daar nu geen ruimte meer voor. Doorpraten over dit onderwerp heeft geen zin. Daarom hebben de werkgevers tijdens de 8e onderhandelingsronde, na een lange dag intensief onderhandelen, een eindbod op tafel gelegd.
Het eindbod betreft een 2-jarige CAO. Deze bevat onder andere een marktconforme en tegelijkertijd verantwoorde loonsverhoging én een stijging van de eindejaarsuitkering van samen opgeteld 8,5%. Het generatiepact wordt weer voor 3 jaar verlengd. Daarnaast wordt 5 mei een jaarlijkse feestdag. Ook is er aandacht voor de sociale veiligheid van medewerkers, doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd en krijgen meer mensen de kans om via een ontwikkeltraject onze branche in te stromen, ingeschaald in de instapschalen.
Hoe nu verder?
De vakbonden gaan het eindbod ter stemming voorleggen aan hun leden. Eind maart zullen ze laten weten of hun leden instemmen met het eindbod. In een eerste reactie gaven zij aan dat het eindbod een aantal aantrekkelijke elementen bevat, maar dat er ook onderwerpen in zitten die ze graag iets anders hadden willen zien.
Aedes organiseert op korte termijn een digitale ledenraadpleging om directeur-bestuurders bij te praten over het eindbod en om te horen hoe ze tegen het bod aankijken. Via een corporatiemail ontvangen directeur-bestuurders hiervoor een uitnodiging. De Bestuursadviescommissie Arbeidsvoorwaarden Woningcorporaties (BAC) zal het eindbod ook bespreken. En uiteindelijk zal het Aedes-bestuur het laatste woord hebben. We hopen eind maart het nieuws te kunnen brengen dat we een akkoord hebben bereikt over een nieuwe CAO Woondiensten.
Inhoud van het eindbod
Hieronder schetsen we de hoofdlijnen van het eindbod.
Looptijd
Het aanbod van werkgevers is een 2-jarige CAO (1 april 2025 – 1 april 2027). Wij hebben aangeboden voor het eind van de looptijd van de CAO met elkaar in overleg te gaan mocht de inflatie in 2026 2% of meer afwijken van de loonsverhoging én eindejaarsuitkering die voor 2026 is afgesproken. De werkgevers vinden het redelijk om in deze onzekere geopolitieke tijd zo’n afspraak te maken.
Loonsverhoging en eindejaarsuitkering
De werkgevers bieden in 2025 een totale verhoging van 4,85%. Die bestaat uit: een stijging van de salarissen per 1 april 2025 met 2,85% en op 1 september 2025 met 1%. De eindejaarsuitkering wordt verhoogd met 1% naar 3%.
In 2026 bieden we een totale verhoging van 3,65%. Die bestaat uit een stijging van de salarissen per 1 januari 2026 van 2,15% en op 1 september met 0,5% en een stijging van de eindejaarsuitkering met 1%. De eindejaarsuitkering wordt totaal 4%. Daarnaast geldt nog dat de eindejaarsuitkering vanaf 2026 volledig pensioengevend wordt.
De afspraken over het incorporeren van bedrijfseigen regelingen in de eindejaarsuitkering blijven bestaan. In totaal zetten we in 2 jaar tijd dus een stap van 2% richting een gelijk speelveld voor alle corporaties op dit onderwerp.
Generatiepact
De werkgevers hebben aangeboden om per 1 april 2025 het generatiepact weer met 3 jaar te verlengen. De toetredingsleeftijd wordt verhoogd in 2 stappen van een halfjaar. Vanaf 1 april 2025 hebben medewerkers vanaf de leeftijd van 63,5 jaar recht op deelname aan het generatiepact. Per 1 april 2026 wordt de leeftijd waarop het recht op deelname aan het generatiepact ontstaat 3 jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd. Alle overige voorwaarden in het generatiepact wijzigen niet. Wel gaan de CAO-partijen in overleg over een structurele duurzame inzetbaarheidsregeling als alternatief voor het generatiepact.
Instapschalen
In het eindbod is verder opgenomen dat nieuwe medewerkers ingeschaald kunnen worden in de instapschalen in het geval zij nog niet over voldoende kennis/ervaring beschikken om een functie volledig en/of zelfstandig uit te oefenen. Deze medewerkers krijgen een inschalingsmotivatie en een ontwikkelplan. De werkgever betaalt de kosten van het ontwikkeltraject. Zodra het ontwikkeltraject afgelopen is, wordt de medewerker ingeschaald in een gewone salarisschaal. Hiermee verbreden we de toepassing van de instapschalen en bieden we meer mogelijkheden om andere doelgroepen in te laten stromen.
5 mei
Onderdeel van het eindbod is dat Bevrijdingsdag (5 mei) een jaarlijkse feestdag wordt met ingang van 2026.
Sociale Veiligheid
De CAO-partijen vinden het belangrijk dat corporatiemedewerkers veilig kunnen werken. Daarom worden de branche-RI&E en PSA-scan (die vanuit FLOW beschikbaar zijn) geactualiseerd en zonodig uitgebreid op het onderwerp sociale veiligheid. Verder start FLOW in 2025 een campagne waarin de bronaanpak centraal staat.
Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd
Ook zijn er afspraken opgenomen over het doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd, als een medewerker dat wil én de corporatie hiermee instemt. De medewerker krijgt dan een tijdelijke arbeidsovereenkomst die eindigt van rechtswege maar ook tussentijds kan worden opgezegd. De totale duur van deze tijdelijke arbeidsovereenkomst(en) is maximaal 3 jaar. De CAO Woondiensten geldt voor deze medewerker met uitzondering van een aantal bepaling zoals het generatiepact, de bepalingen over ziekte en arbeidsongeschiktheid, de loopbaanontwikkelingen en het pensioen.
Overige onderwerpen
Naast de hierboven genoemde onderwerpen hebben werkgevers in hun eindbod nog opgenomen: meenemen van het Individueel Loopbaanontwikkelingsbudget (ILOB) bij verandering van baan binnen de sector, recht op 3 weken aaneengesloten vakantie, samenloop van een gratificatie en ouderschapsverlof, een proeftijd van 2 maanden bij een contract van minimaal 1 jaar, bespreekbaar maken van gezondheidsklachten door menstruatie en menopauze en de verhoging van de thuiswerkvergoeding.
De volledige tekst van het eindbod kun je hieronder downloaden via onderstaande roze knop.
Op de hoogte blijven?
Via Aedes.nl, onderwerp Arbeidsvoorwaarden, houden we je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.