ATAD: gevolgen voor huurders overal in het land

Expert
Eline Penders
Manager Sectorontwikkeling & Professionalisering

Een maatregel (ATAD) om belastingontwijking door multinationals te voorkomen, gaat woningcorporaties jaarlijks zo’n 300 miljoen euro kosten. Iedere euro die woningcorporaties extra aan de schatkist afdragen, kunnen ze niet gebruiken voor betaalbare huurwoningen. Dus kunnen ze minder huurders en woningzoekenden helpen. Een aantal verhalen uit de praktijk zijn gebundeld.

‘We lijken wel de pinautomaat van Den Haag’, zegt Ger Peeters, bestuurder van woningcorporatie Wonen Limburg namens de Limburgse corporaties over de toenemende belastingdruk. De West-Friese woningcorporaties zijn jaarlijks miljoenen euro’s kwijt aan diverse belastingen. Nieuwbouw en verduurzaming komen in gevaar, waarschuwt Albert Gieling, directeur-bestuurder van woningcorporatie de Woonschakel uit Medemblik. 

Het is een greep uit de verhalen van directeur-bestuurders van woningcorporaties over de gevolgen die de invoering van de maatregel kan hebben, zeker omdat die bovenop de verhuurderheffing komt. ‘Het is een optelsom van fiscale ellende’, zegt René Scherpenisse, directeur-bestuurder van Tiwos, namens de Tilburgse corporaties. Het zijn niet alleen de corporaties die hier last van hebben, maar vooral de huurders. Een brede coalitie van 9 Friese corporaties, 8 huurdersorganisaties en 19 gemeenten stelt zich samen te weer tegen de belastingmaatregel ATAD. Zij schreven een brief aan de Tweede Kamer met de oproep deze maatregel tegen belastingontwijking voor multinationals te keren. 

‘Hoe beter je je kerntaak uitvoert, hoe harder de straf’

ATAD treft woningcorporaties keihard. In totaal komt er 300 miljoen euro aan extra kosten op ze af. Truus Sweringa van Oost Flevoland Woondiensten noemt de maatregel in Aedes-Magazine een onnodige straf. ‘De zoveelste aanslag op woningcorporaties’ noemt Tjapko van Dalen, directeur-bestuurder van woningcorporatie Kleurrijk Wonen uit Tiel de maatregel tegen belastingontwijking voor multinationals. 

Lees de interviews met deze en andere corporatiebestuurders in ATAD: de gevolgen voor huurders overal in het land (pdf)