Help mee onze handreiking integriteit te moderniseren

Nieuws Nieuws · 25 januari 2022
Expert
Barbara Mossinkhof
Barbara Mossinkoff
Verenigingssecretaris

Onze handreiking integriteitsbeleid is toe aan modernisering. Hiervoor kunnen wij jouw inbreng en praktijkvoorbeelden goed gebruiken. We hebben een digitale postbus geopend: [email protected]. Mail je ervaringen en praktijkvoorbeelden integriteit vandaag nog en draag bij aan onze nieuwe handreiking!

In opdracht van Aedes en VTW gaat Berenschot met behulp van jullie input verschillende tools en praktische handvatten maken zodat iedereen die bij een woningcorporatie werkt dit onderwerp makkelijk kan agenderen en bespreken binnen zijn/haar corporatie.

Modernisering handreiking integriteitsbeleid

Op een integere manier ons werk doen, is veel meer dan alleen het volgen van normen, regels en procedures. Het is belangrijk om afspraken levend te houden in een organisatie. Door regelmatig met elkaar in gesprek te zijn over integriteit. Door situaties te oefenen in een training. Door dilemma’s te bespreken en risicovolle situaties te analyseren. Een gemoderniseerde handreiking integriteit met praktische tools ondersteunt daarbij en biedt houvast.

Zo kun je bijdragen

Wil je een inhoudelijke bijdrage leveren aan de nieuwe handreiking? De onderzoekers van Berenschot gaan graag in gesprek met medewerkers, managers, bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties. Heb je ervaring met het thema integriteit bij jouw corporatie? Heb je praktische voorbeelden waar andere collega’s gebruik van kunnen maken? Of wil je reflecteren op het onderwerp?

Mail dan naar: [email protected].
De postbus is open tot 21 februari 2022.

Met je inbreng bouw je mee aan een corporatiesector waarin integriteit hoog in het vaandel staat. Dat past bij onze maatschappelijke opdracht om er aan bij te dragen dat iedereen in Nederland in een huis kan wonen waarin hij of zij zich thuis voelt.

Kijk ook eens bij

Naar welke informatie zijn we op zoek?

De adviseurs van Berenschot zijn op zoek naar goede praktijkvoorbeelden en geleerde lessen. Waar kun je aan denken?

 • Een heldere vragenlijst over het onderwerp integriteit voor sollicitatiegesprekken
 • Een goed voorbeeld van een integriteitsagenda of een voorbeeld hoe integriteit is opgenomen in reguliere werkprocessen
 • Een duidelijke Klokkenluidersregeling of een model hoe om te gaan met het melden van een vermoeden van een misstand of integriteitsschending
 • Een longlist van risicovolle functies en kwetsbare processen voor integriteit in een organisatie
 • Een overzicht met vuistregels integriteit
 • Voorbeelddilemma’s die andere corporaties ook kunnen gebruiken bij het aftasten van grenzen op het gebied van integriteit. Hierbij kun je denken aan dilemma’s die gaan over indirect persoonlijk belang bij besluitvorming, invloed uitoefenen bij een aanbesteding, uitoefening van oneigenlijke druk, omgaan met vertrouwelijke informatie of belang vanuit nevenfunctie
 • Voorbeelddilemma’s over integriteit en besluitvorming in de boardroom
 • Voorbeelden over hoe om te gaan met integriteitsmeldingen.

Waaraan moet je informatie voldoen?

 • De informatie is zo concreet mogelijk
 • Bij voorkeur een bestaand document (zoals gespreksleidraden, checklists, dilemma’s etc.)
 • Je mail is voorzien van je naam, e-mailadres en/of telefoonnummer

Hoe gaat Berenschot om met anonimiteit en vertrouwelijkheid?

Berenschot garandeert vertrouwelijkheid. Alleen de onderzoekers van Berenschot hebben toegang tot de postbus. Jouw informatie wordt niet herleidbaar tot jou gedeeld met iemand anders.

Wat gebeurt er met de informatie?

Als je informatie met Berenschot hebt gedeeld, ontvang je van Berenschot een automatisch antwoord dat je informatie in goede orde is ontvangen. Misschien neemt iemand van Berenschot nog contact op om navraag te doen voor verduidelijking.