Corporaties mogen gebruikmaken van inkomensverklaringen Belastingdienst

Expert
Bart de Jonge
Belangenbehartiger

Bij inkomensafhankelijke huurverhogingen mogen woningcorporaties gebruik maken van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Dit bepaalde het gerechtshof van Den Haag in het hoger beroep dat de Woonbond had aangespannen tegen de Nederlandse staat en woningcorporatie De Key.

Het gerechtshof bekrachtigt hiermee het vonnis van de rechtbank Den Haag van 10 januari 2018. Corporatie De Key (en daarmee ook alle andere corporaties in dezelfde positie) mogen de gegevens van de Belastingdienst blijven gebruiken. Huurders hebben volgens het gerechtshof niets onverschuldigd betaald en kunnen dus geen terugbetaling van De Key vragen.

Corporaties hebben correct gehandeld

Aedes heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat woningcorporaties bij het gebruikmaken van de inkomensafhankelijke huurverhoging gewoon de wet hebben gevolgd en correct hebben gehandeld.

De Woonbond stelde dat de Belastingdienst de inkomensverklaringen wettelijk niet had mogen verstrekken en dat verhuurders ze niet hadden mogen gebruiken voor bepaling van (inkomensafhankelijke) huur. Nadat de rechtbank de Woonbond daarin ongelijk gaf is dit nu door het gerechtshof op 22 december 2020 bevestigd.

Huurders geen recht op schadevergoeding

Wel heeft het gerechtshof in navolging van uitspraken van de Raad van State geoordeeld dat de Belastingdienst tussen 2013 en 2016 inderdaad geen inkomensverklaringen had mogen afgeven en daarom onrechtmatig heeft gehandeld. Maar het gerechtshof benadrukt dat dit niet zonder meer met zich meebrengt dat de huurders ook recht hebben op schadevergoeding van de staat over dit tijdvak.