Huurcommissie gaat verzoeken sneller afhandelen

Nieuws Nieuws · 3 november 2020
Expert
Bart de Jonge
Bart de Jonge
Belangenbehartiger

De Huurcommissie gaat verzoeken van huurders en verhuurders schriftelijk afhandelen. Deze snelle procedure kan als er na onderzoek geen twijfel bestaat over de afhandeling van een geschil. Een zitting is dan niet nodig en dat bespaart tijd.

Huurder en verhuurder krijgen meteen een uitspraak van de voorzitter van de commissie. Als ze het daar niet mee eens zijn, kunnen ze de Huurcommissie vragen om opnieuw naar de zaak te kijken.

Bij twee typen geschillen start de Huurcommissie met de schriftelijke werkwijze: onderhoudsgebreken en servicekosten. Deze zaken komen veel voor.

Actieplan Aanpak achterstanden

De schriftelijke procedure is één van de maatregelen die de Huurcommissie neemt in het actieplan Aanpak achterstanden om de wachttijd op een uitspraak in te korten. Een andere maatregel is het verbeteren van het intakeproces. Dit kan eenvoudiger en efficiënter door gebruiksvriendelijke formulieren te ontwerpen.

Op dit moment liggen er zo’n 10.500 verzoeken. Dat moeten er circa 5.000 worden aan het einde van het tweede kwartaal van 2021. Per januari 2022 moeten alle zaken weer binnen de wettelijke doorlooptijd behandeld zijn. Vaak is dit vier maanden.

De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie voor huurders en verhuurders die helpt bij het oplossen van geschillen.