Innovatiepraktijkverhalen voor de zomermaanden

Nieuws Nieuws · 29 juli 2022
Expert
Erik van Assen
Erik van Assen
Adviseur Sectorontwikkeling

Subsidies voor innovatieve verduurzaming, tijdelijke huisvesting van economisch daklozen in een statig kantoorpand en de impact van sociale acceptatie. Zo maar 3 voorbeelden van corporaties die op een andere, vernieuwende manier projecten aanpakken. Drie random voorbeelden afkomstig uit het innovatie e-book. Leesvoer voor de zomerperiode.  

Doolhof van subsidiepotjes

Woningstichting Putten heeft 20 oude aanleunwoningen circulair laten slopen voor de komst van 2 duurzame woongebouwen met 34 wooneenheden. Een deel daarvan wordt in de fabriek gebouwd en op locatie in elkaar gezet. Een project waar manager Vastgoed, Bram Born, ‘heel blij’ van wordt. Maar de wirwar aan regels rondom subsidies kosten hem veel tijd en energie. Lees verder in het e-book innovatie (na inloggen beschikbaar).

Opvanghuis thuislozen juist in de wijk

Een statig oud kantoorpand niet verkopen maar verbouwen voor het tijdelijk huisvesten van dak- en thuislozen. Woonwaarts deed dat in Nijmegen. ‘We hebben vanuit onze overtuiging deze keuze gemaakt: iets doen voor kwetsbare mensen’, vertelt Esther Lamers. Hoe ze dat succesvol hebben aangepakt lees je in het interview. Lees verder in het e-book innovatie (na inloggen beschikbaar).

Van 3 naar 250 woningen per jaar door sociale acceptatie

‘Angst voor het onbekende’ is vaak de oorzaak van weinig draagvlak bij innovatie. Voor de verduurzamingsopgave ging Parteon voor keuzevrijheid en een vraaggestuurde aanpak. Het project Opgewekt Wonen kon in 1 jaar opschalen van 3 naar 250 woningen. 'Succesvolle energietransitie gaat uiteindelijk niet over geld of techniek maar over sociale acceptatie’, aldus Harry Platte. Lees verder in het e-book innovatie (na inloggen beschikbaar).