Stof tot nadenken én doen bij Innovatielab #3

Nieuws Nieuws · 26 april 2022

Hoe draag je als professional bij aan de corporatie van de toekomst? Wat zijn de maatschappelijke vraagstukken, met welke ontwikkelingen krijgen we te maken? En hoe start ik een vernieuwing? Het 3e Innovatielab op donderdag 21 april gaf antwoord op deze vragen en bood stof tot nadenken, ‘o ja’-momenten en praktische tips om vooral te gaan doen. 

Innovatielab 3: We staan klaar!

‘Welcome to the future’

Met deze oneliner illustreerde trendwatcher Farid Tabarki de wereldwijde versnelling van tijd en van aanpassing. ‘De context, de omgeving, verandert sneller dan 50-100 jaar geleden, dus wij ook. Er is een andere aanpak nodig om de grote maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden.’ Farid besprak een aantal van de 7 bewegingen die hij ziet. Waaronder van hiërarchie naar netwerk. Veerkrachtige netwerken waarin samengewerkt wordt met -soms verrassende- partners.

Deze samenwerkingen helpen organisaties én de maatschappij vooruit. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de 2 farmaceuten, normaliter concurrenten, die samen versneld een succesvol corona-vaccin ontwikkelden. Maar ook de bibliotheek die meer een ontmoetingsruimte en digitale vraagbaak wordt in een wijk is een voorbeeld van zo’n samenwerking. 

Kim Spinder ging in haar workshop verder waar Farid was gebleven: hoe vertaal je die behoefte aan krachtige samenwerking naar jouw organisatie? Kims antwoord: ‘Door de mindset van medewerkers te veranderen, waardoor er ruimte ontstaat om écht te innoveren.’ Denk groot, begin klein is het devies. De deelnemers zeggen na afloop met enkele tips aan de slag te gaan: ‘gewoon doen’, het maildieet en innovatiesprints van 4 dagen. En de grootste innovatiestopper ‘geen tijd’ moeten we echt wegnemen. 

In de workshop van Lars van Hoften kwamen (internationale) projecten voorbij waar nu al slimme, sociale en technische innovaties toegepast worden. Vanuit een lange termijn visie (‘we moeten verder kijken dan 2050’) kijkt hij naar de uitdagingen voor Nederland. De woningcrisis en de diversiteit aan huishoudens vragen om vernieuwde woonconcepten. ‘Kijk ook naar voorbeelden in het buitenland en vraag bewoners hoe ze (gedeelde) ruimtes willen inrichten, waar ze behoefte aan hebben.’ 

Het spel-element waar Farid in zijn presentatie naar verwees (de beweging van proces naar spel) werd door Thijs van Geenen en Rick van Hoeij meteen in de praktijk gebracht. Met enthousiasme werd geoefend met innovatieve methodieken om in contact te komen met de huurders. Zoals de gesprekskaarten, het flatloket met magneetbord en het posteronderzoek. Én de tip ‘denk aan NIVEA (niet invullen voor een ander) en OMA (laat oordelen, meningen en adviezen achterwege). 

Innoveren kun je organiseren (met technologie)

Deborah Nas, deeltijd hoogleraar technologische innovatie aan de TU Delft, sloot de online ochtend af. ‘De meeste belemmeringen bij innovaties zitten in de organisatie(structuur) en bij mensen. Innovaties worden vaak als overweldigend ervaren en dat leidt dan weer tot weerstand. Maar innoveren kun je met technologie organiseren.’

Door innovaties te verdelen in radicale, vernieuwende en incrementele (kleine) innovaties creëer je duidelijkheid, weet je welke organisatievorm je nodig hebt en is de kans van slagen groot. Dus, een team samenstellen, focus en gaan! Wel met een kleine winstwaarschuwing: ‘Innovatie is niet iets dat je erbij doet!’  

Innovatielab #3 terugkijken? Dat kan!

We hebben een samenvatting gemaakt van ongeveer een half uur. Bekijk 'm hieronder.