Burendag 2021: laat je inspireren!

Burendag is het jaarlijks terugkerende intiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts om bewoners bij elkaar te brengen. Daarmee sluit deze dag naadloos aan op onze campagne Wonen doen we samenVeel corporaties benutten Burendag al om iets voor of met hun huurders te organiseren, in de buurt of wijk. Door als sector aan deze dag deel te nemen, kunnen we het maatschappelijke, sociale gezicht van corporaties laten zien en het contact met huurders versterken. Laat je inspireren door een van de vele voorbeeldactiviteiten!

Dit jaar is Burendag op zaterdag 25 september. Dat lijkt nog ver weg. Wil je goed voor de dag komen, ga dan nu alvast aan de slag. Weet je nog niet welke activiteiten jullie gaan organiseren? Wij hebben een aantal mooie, leuke en creatieve activiteiten van collega-corporaties op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

Waarom meedoen aan de Burendag?

Het voornaamste doel is om het contact met huurders te versterken en huurders met elkaar in contact brengen. Betrokkenheid in de buurt verbetert de leefbaarheid en vergroot het woonplezier van de huurders. Een goede reden om mee te doen! Omdat Burendag een goed bekend evenement is, is aanhaken eenvoudig en laagdrempelig. 

Voorbereidende activiteiten

 • Attendeer op Burendag 2021 
  Nog zonder zelf een actieve rol te pakken kun je huurders en bewonersraden wijzen op Burendag. Daarmee creëer je reuring in de wijken. Op de dag zelf kan je de initiatieven van bewoners op social media uitlichten om de wijk positief in beeld te brengen.  
 • Attendeer bewoners op subsidiemogelijkheden 
  Sommige corporaties hebben een subsidiepotje waarmee huurders zelf activiteiten kunnen organiseren. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden, maar zo kun je huurders (en bewonersraden) stimuleren zelf iets te organiseren. 
 • Prijsvraag: Best Buur Bokaal 
  Vraag vooraf aan bewoners om iemand die waardevol is voor buurt te nomineren voor de Beste Buur Bokaal. Iemand die bijvoorbeeld altijd klaarstaat, die zorgt voor een nog prettiger buurt en woonomgeving. De Drenthe corporaties hebben hier een prijsvraag van gemaakt en maken de winnaar op Burendag bekend. Uiteraard kan het ook minder uitgebreid en kan je betrokken huurders zelf in het zonnetje zetten. Beide activiteiten leveren leuke content op voor sociale media! 
 • Poster: Ik doe mee met Burendag, koffie? 
  Stuur huurders een poster met een tekst zoals: Ik doe mee met Burendag, koffie?. Huurders kunnen die voor hun raam hangen waardoor andere buren weten dat ze aan kunnen bellen voor een bakkie koffie en een praatje. Zo help je het onderlinge contact in de buurt te versterken. 

Activiteiten op de dag zelf

 • Op pad met een wijkambassadeur
  Heb je bijzondere dingen te laten zien in een wijk? Ga er dan samen met je raad van commissarissen of collega’s van de gemeente naartoe op Burendag. Vraag een betrokken huurder om daar zelf iets over te vertellen. Lukt het niet op Burendag? Ga dan een dag eerder en deel je content op Burendag. 
 • Koffie uitdelen 
  Niets brengt mensen meer bij elkaar dan een goede bak koffie, dat is ook het uitgangspunt van deze dag. Deel op Burendag daarom koffie uit. Dat kan door bijvoorbeeld een barrista(kar) in te huren die op verschillende plekken koffie uitdeelt. Leuk om foto's van deze barrista op social media te delen.
 • Vogelhuisjes schilderen 
  Wat denk je van vogelhuisjes schilderen met kinderen uit de buurt? Daar doe je zowel de kinderen als de natuur een plezier mee. Je zet mensen bij elkaar. De wijkbeheerder kan bijvoorbeeld de vogelhuisjes verdelen, die de kinderen thuis gaan beschilderen. Heb je een groep van kinderen onder de twaalf jaar? Dan kun je de kinderen in groepjes buiten laten schilderen. 
 • Streetart
  Voor de kinderen die te oud zijn voor de vogelhuisjes is het misschien mogelijk om gezamenlijk en onder begeleiding een kale muur of schutting te beschilderen. Je eigen hippe streetart gaat het zeker goed doen op social media.
 • (Digitale) tuintips 
  Een meet & greet met de klusjes- of tuinman: eenvoudig te organiseren en leuk voor de huurders, want zij krijgen slimme tips!  Laat diverse huurders zich hiervoor aanmelden en breng ze zo met elkaar in contact. Tegelijkertijd krijgen ze handige tips over hoe ze zelf klusjes in huis en tuin kunnen aanpakken. 
 • Wijk opknappen 
  Samen met huurders aan de slag. Vraag huurders zich op te geven om samen de wijk op te knappen. Bijvoorbeeld door het groen bij te werken of samen hun voortuinen aan te pakken. Zo knapt de buurt op en vergroot je de betrokkenheid van huurders. Leuk als je dan afsluit met een gezamenlijk kop koffie.  
 • Beloon trouwe huurders 
  Vraag aan huurders wie zij graag in het zonnetje zouden zetten. Beloon diegene door bijvoorbeeld langs te gaan met een bloemetje of een andere attentie, zoals bloembollen of een leuke, opvouwbare boodschappentas. Een duurzaam alternatief voor de plastic tas.  
 • Balkonbingo 
  Aan het begin van de coronacrisis organiseerden verschillende corporaties, waaronder Talis uit Nijmegen, een balkonbingo. Dat kan natuurlijk ook tijdens op Burendag. Iedereen kan vanaf het eigen balkon meedoen. Op een centrale plek worden de nummertjes opgelezen via een megafoon. 
 • High tea voor ouderen 
  Organiseer een high tea voor oudere huurders om hen onderling met elkaar in contact te brengen. Bovendien is dit vaak relatief makkelijk te organiseren.  
 • Online poll of prijsvraag 
  Niet in de gelegenheid om een fysieke activiteit te organiseren? Doe dan iets online. Zet voorbeeld een online poll, quiz of prijsvraag uit en maak de winnaar bekend op Burendag. Zo vraag je toch aandacht en betrek je huurders.  

Op Burendag.nl staan nog meer ideeën, stappenplannen en draaiboeken! En heb je zelf nog een leuk idee dat je wilt delen? Mail deze dan naar Elroy de Groot. Dan zorgen wij er voor dat deze wordt toegevoegd aan bovenstaande lijst.