Routeplanner Opdrachtgeverschap helpt bewust kiezen bij bouwopgaves

Expert
Maarten Georgius
Adviseur opdrachtgeverschap

Regisserend opdrachtgeverschap betekent dat een woningcorporatie niet voorschrijft, maar de markt uitdaagt tot optimale oplossingen. Dat leidt doorgaans tot meer resultaat voor minder geld. De Routeplanner Opdrachtgeverschap (ROP), een vragenlijst die Aedes ontwikkelde met de TU Delft, ondersteunt corporaties hierbij. 

ROP is een vragenlijst die corporaties helpt om bewust te kiezen voor een samenwerkingsvorm bij een bouw- of renovatieproject. De juiste keuze hangt af van het vraagstuk én van het soort organisatie. ROP brengt het onderwerp op de agenda en zorgt dat bij een bouw- of renovatieproject de neuzen van alle betrokkenen dezelfde kant op staan.

Ervaringen

Een aantal woningcorporaties werkt al met de ROP. Een daarvan is Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven. Senior-inkoper Bart van Loon over zijn ervaringen: ‘Aan de hand van de opgave bepalen we wat de beste strategie is. Voor een eenvoudig project, zoals een schilderbeurt, kiezen we voor een meer traditionele aanpak. Bij een project waar meer risico’s aan verbonden zijn en waar meer samenwerking voor nodig is, kan ROP een hulpmiddel zijn.’ 

Carolien van Rijen, toenmalig manager Ontwikkeling bij woningcorporatie SWZ in Zwolle was in 2014 één van de eerste gebruikers van ROP en is enthousiast over het instrument: ‘ROP leidt tot betere besluitvorming en helpt om automatismen te doorbreken bij de aanpak van bouwopgaven’.