Wat doen woningcorporaties voor hun bewoners in de coronacrisis

Expert
Simone Boeren
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling

De coronacrisis zorgt voor veel onverwachte problemen. Huurders mogen hun huis niet meer uit, corporatiemedewerkers moeten hun werk veelal op afstand doen. Hoe help je kwetsbare buren en zorg je op afstand voor een prettige woonomgeving? Met creatieve ideeën en ludieke acties. Aedes verzamelt ze van haar leden, deelt ze op sociale media en houdt ze bij in dit overzicht.

De voorbeelden zijn verzameld via sociale media (#WonenDoenWeSamen), de coronachat van het Netwerk leefbaarheid en via de communities. Nog niet alle initiatieven staan erbij, maar de lijst wordt aangevuld. Nieuwe initiatieven komen er uiteraard ook bij.

Activiteiten

SSW laat huurders swingen

Bewoners van wooncomplexen van woningcorporatie SSW in De Bilt en Bilthoven konden met live muziek sporten aan huis. Muzikanten en buurtsportcoaches kwamen 'Buiten Spelen' bij hun woongebouw. Deze activiteit organiseerde de corporatie met maatschappelijke partners Muziekschool De Bilt/Zeist, MENS De Bilt en Samen voor De Bilt. Een leuke manier om de oudere bewoners een beetje op te fleuren nu ze thuis moeten blijven.

Tiwos stuurt vakman Marco op tournee

De Tilburgse woningcorporatie Tiwos heeft een zingende vakkman in huis. Deze Marco gaat nu wooncomplexen af voor een heuse tournee langs de huurders als de Zingende Vakman en er zijn meer activiteiten.

Sporten met Goed Wonen Gemert

Medisch trainingscentrum Gemert (fysiotherapie) en de dorpsondersteuners Gemert van woningcorporatie Goed Wonen Gemert hebben in de binnentuin van de Nieuwe Biezen en op het grasveld voor de Marienburg een sportles gevolgd (mensen konden vanuit hun balkon deelnemen). Medewerkers bellen oudere huurders op om te vragen hoe het met ze gaat en de Milluse kapel gaf -op gepaste afstand- een concert voor de bewoners van De Berken in Milheeze.

Koffierondje Centrada

Bewoners van een complex hebben een koffieochtend georganiseerd… in plaats van met zijn allen in het atrium nu op de galerij. Zo houden ze contact en houden ze elkaar in de gaten. Een bewoonster vroeg de Lelystadse corporatie om mokken en nu drinken de bewoners vanaf de galerij samen uit eenzelfde soort mok een kopje koffie. Centrada heeft ook voor een belrondje. www.centrada.nl

Talis houdt balkonbingo

In Nijmegen heeft woningcorporatie Talis een balkonbingo georganiseerd, omdat de ontmoetingsruimte nu gesloten is. Zo'n 25 bewoners deden mee, vele anderen keken toe. Een welkome afwisseling voor de oudere huurders, die in deze tijd moeilijk de deur uit kunnen. Daarnaast zijn er ook sportieve acties, zoals work-outs in Wijchen

Serenades voor de bewoners

Woningstichting Charlotte van Beuningen uit Vught regelt serenades voor de bewoners van tien van haar wooncomplexen. Buiten voor de gebouwen zitten muzikanten te zingen. De bewoners die nu veelal binnen moeten blijven kunnen vanuit het open raam of vanaf het balkon meegenieten.

Muzikanten vermaken huurders van de Alliantie

Woningcorporatie de Alliantie trakteerde haar huurders in Amsterdam en Amersfoort op bijzondere concerten van zangeres Abke Bruins. Samen met haar broer Bouwe gaf ze twee hart-onder-de-riem-concerten bij de senioren van de Wingerdweg en bij een seniorengebouw aan de Van Abbestraat in Amsterdam.

Woonstichting Joost zegt het met bloemen

Woonstichting Joost in de Meijerij zet mensen graag in het zonnetje. Huurders kunnen hun behulpzame buur aanmelden om die te verrassen met een mooie bos bloemen en een cadeaubon. Want juist in deze tijd is die goede buurman o zo belangrijk. Daarnaast is er ook een belactie onder oudere huurders en zijn er regelmatig work-outs op afstand..

Huisvesting Vredewold biedt oudere bewoners opsteker

Medewerkers van Huisvesting Vredewold uit Westerkwartier zijn langs de seniorenwoningen gegaan. Op iedere deurmat hebben ze een bosje tulpen neergelegd om de huurders een hart onder de riem te steken in deze voor hen soms eenzame periode. 

Wonen Limburg biedt koekjes en workouts

Medewerkers delen koekjes uit en er zijn work-outs bij complexen, veilig op afstand en om fit te blijven. De Limburgse woningcorporatie Wonen Limburg organiseert diverse activiteiten om de huurders deze coronacrisis door te helpen. 

Contact met huurders

Vrijwilligers bellen huurders Viveste

Woningcorporatie Viveste te Houten wil haar huurders vragen hoe zij deze tijd doorkomen en of ze hulp nodig hebben. Omdat het bellen van al haar huurders (5000 woningen in Houten) een flinke klus is, zocht Viveste hulp bij ‘HoutenvoorHouten’. Een platform waarbij behalve vrijwilligers ook maatschappelijke organisaties zijn aangesloten. Zo’n dertig vrijwilligers zijn sinds 6 mei 2020 gestart met bellen en dat doen ze tot half juni. De eerste resultaten: mensen kunnen gemakkelijker een beroep doen op familie, uitwonende kinderen, buurtgenoten en kennissen, waardoor er niet zo veel hulpvragen worden opgespoord.

Telebakkie bij Havesteder

Als onderdeel van het project Studio BRUIS – Samen buurten. Bewoners 55+ wooncomplexen aan zet voor een vitale woongemeenschap is woningcorporatie Havesteder in het Rotterdamse wooncomplex Mazesteyn begonnen met Telebakkie. Dat is een telefonisch koffie-uurtje voor groepjes van zes bewoners, een uitkomst voor huurders voor wie beeldbellen ingewikkeld is.

LEKSTEDEwonen op afstand, maar dichtbij

Op afstand, maar dichtbij is het motto van woningcorporatie LEKSTEDEwonen uit Vianen. Voor reparatieverzoeken (spoed), vragen over de huurbetaling, verhuizen of projecten, maar ook als huurders behoefte hebben aan een gesprek, zorgen willen delen of hulp nodig hebben bij praktische zaken. De medewerkers denken graag mee. Op afstand, maar dichtbij!

Mercatus gaat naar de mensen toe

De medewerkers van woningcorporatie Mercatus uit Emmeloord gaan naar de mensen toe voor een praatje en om te vragen of ze nog hulp nodig hebben, met onder de arm een magazine waarin precies staat wat huurders van de corporatie kunnen verwachten in deze crisistijd. 

Vidomes filmt huizen

Omdat woningcorporatie Vidomes bewoners van de Prof. Henketstraat in Delft niet kan uitnodigen voor een bezichtiging in de modelwoning, namen ze een video op. Zo informeren ze hen toch over de aanstaande renovatie.

Woningstichting Patrimonium stuurt brieven, hulp en muziek

Woonstichting Patrimonium Barendrecht heeft de oudere huurders in de leeftijd van 75 jaar en ouder gemaild en gebeld om te vragen hoe het met ze gaat en of ze hulp nodig hebben. In Barendrecht hebben de partners KijkopWelzijn en stichting Present coronahulp (luisterend oor, hulp bij boodschappen en medicijnen ophalen) opgezet. Een ander initiatief is de Quarantaine concerten: Muziek bij u thuis.

Woningcorporatie Leystromen stuurt bloemzaadjes

De Brabantse woningcorporatie Leystromen heeft een groeikaart gestuurd aan de huurders. Op de kaart staat een samenvatting van hoe de medewerkers de huurders ondersteunen in deze tijd. De kaart bevat ook bloemenzaadjes. Op werkdagen doen medewerkers van de Brabantse woningcorporatie Leystromen de boodschappen.

Stadtlander stuurt huurders open brief

Woningcorporatie Stadtlander met woningen in West-Brabant en Tholen, stuurt alle huurders een open brief om ze een hart onder de riem te steken. Met een videoboodschap van bestuurder Marc van der Steen.

Staedion belt ouderen en laat zelfstandig bezichtigen

De Haagse woningcorporatie Staedion heeft het contract voor daklozenopvang verlengd. Daarnaast bellen medewerkers met huurders van 80 jaar en ouder voor een praatje en met de vraag of ze hulp nodig hebben. De bezichtigingen lagen even stil, maar zijn er weer: kandidaten gaan zelf kijken en de administratie gaat digitaal.

Luisterlijn van Intermaris

Woningcorporatie Intermaris uit Hoorn heeft een Luisterlijn geopend. Dagelijks bieden de medewerkers een luisterend oor. Iedereen die zijn of haar verhaal even kwijt wil, kan bellen. 

Praat met Portaal

Huurders die zich door de coronacrisis eenzaam voelen en even willen praten kunnen bellen met medewerkers van woningcorporatie Portaal voor een praatje over nu, over vroeger of zomaar. Zij bellen hiervoor naar hetzelfde nummer als bij een vraag over de woning. Daarnaast deelt de corporatie bloemen uit bij tientallen woongebouwen voor senioren in de regio's Leiden, Utrecht, Eemland, Arnhem en Nijmegen. De daklozenopvang is verruimd en er zijn online rondleidingen voor toekomstige bewoners.

Van Alckmaer voor Wonen belt en tuiniert

Van Alckmaer voor Wonen belt haar huurders die ouder zijn dan 65 jaar en informeren hoe het met hen gaat. De medewerkers bieden een luisterend oor en vragen of hulp of ondersteuning gewenst is (uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM). Verder brengen medewerkers maaltijden rond voor mensen die daar niet zelf voor kunnen zorgen en hebben ze een truin opgeknapt voor een huurder. 

Heemwonen belt voor een praatje

Medewerkers van woningcorporatie Heemwonen uit Kerkrade bellen met de 1400 huurders die 80 jaar en ouder zijn. De bewoners waarderen het belletje en de medewerkers genieten van de vaak mooie gesprekken. Huurders die niet in deze categorie vallen, mogen zelf bellen met de corporatie voor een kletspraatje. 

Mooiland opent Kletslijn voor iedereen

Woningcorporatie Mooiland in Grave heeft een Kletslijn voor een praatje. Medewerkers maken tijd om in deze rumoerige en soms wat eenzame periode in gesprek te gaan met (vaak) ouderen. Ze praten over de dagelijkse dingen, over de huidige situatie rondom het coronavirus en de interesses van deze mensen. Iedereen kan hieraan deelnemen, niet alleen huurders.

Zayaz zegt het met sleutelkastjes

Normaal gesproken komen huurders naar het kantoor van de Bossche woningcorporatie Zayaz om sleutels op te halen. Bijvoorbeeld om een woning te bekijken. Dat kan nu niet. Een paar handige collega's bedachten sleutelkluizen. Zo zorgt Zayaz ervoor dat dingen toch doorgaan.

Stadgenoot houdt digitale bezichtigingen

Aanstaande huurders kunnen bij woningcorporatie Stadgenoot vanuit hun luie stoel huizen bezichtigen. Zo kunnen toch meerdere mensen tegelijk een woning bekijken, zonder dat er te veel mensen te dicht bij elkaar staan. Een voorbeeld: https://www.stadgenoot.nl/klapmutsenveem-116

Hulp

De Sleutels helpt bewoners met de schoonmaak

De Leidse woningcorporatie De Sleutels heeft een hele reeks emmers ter beschikking gesteld aan bewonerscommissies. Zo kunnen zij leuningen, liftknopjes en algemene ruimten extra schoonmaken om verspreiding van het virus te voorkomen.

De Zaligheden biedt hulp en vertier

Woningstichting De Zaligheden uit Eersel heeft een schema gemaakt van alle zaken die ze voor bewoners organiseren. Ze brengen glas en papier weg, regelen muziek, sturen kaartjes, regelen vrijwilligerpoules en extra schoonmaak in de wooncomplexen. 

Bord Poort6 brengt hulpvraag in beeld

Hoe blijf je zo nabij mogelijk als we afstand moeten houden? Hoe zorgen we toch nog voor onze oudere huurders die veelal binnen blijven? De medewerkers van stad en buurt van de woningcorpoatie Poort 6 in Gorinchem en Dalem hebben daar heel praktisch vorm aan gegeven met een bord in alle 55+-complexen waar bewoners hun hulpvraag op kunnen hangen.

Klustips en meer voor huurders Rochdale

Veel mensen gebruiken deze periode om meer te klussen in huis. Huurders van Rochdale kunnen bij de vaklieden van de Amsterdamse woningcorporatie terecht voor tips en klusadvies. Voor meer sociaal contact en praktische hulp neemt de corporatie de komende periode bovendien contact op met haar oudere huurders. Bij hulpvragen legt Rochdale de verbinding naar vrijwilligers of welzijnsorganisaties.

Wonen Breburg biedt hulp

Wonen Breburg uit Noord-Brabant heeft diverse hulpacties op touw gezet. Wijkteams in Tilburg zijn langs gegaan bij huurders in ouderencomplexen of huurders waarvan ze denken dat die hulp nodig hebben. Buurtbeheerders en woonconsulenten brachten chocolade met kaartje met telefoonnummer. Buurtbeheerders lopen rond in wijk en in Breda kreeg de voedselbank hulp.

Bo-Ex biedt service

De Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex heeft in samenwerking met een aannemer bedacht hoe we deze doelgroep een helpende hand kunnen bieden. Een kleine moeite om service aan te bieden, dat kan zijn boodschappen doen, pakketje ophalen of iets dergelijks. Daarom maakten ze een kaartje om te laten zien dat we er zijn voor de bewoners in deze moeilijke tijd.

Mitros: Technische mannen langs de voedselbanken

De technische vakmannen van de Utrechtse woningcorporatie Mitros hebben pakketten van Voedselbank Utrecht in Overvecht bij mensen thuisbezorgd. Door de coronamaatregelen kunnen mensen hun pakket niet zelf ophalen, terwijl ze die wel hard nodig hebben. Daarom worden de pakketten nu thuis afgeleverd. En UwFysio helpt de huurders van Mitros in de Sweserengh gezond te blijven. 

Anders Woonwaarts: diverse hulpacties

Via Anders Woonwaarts biedt de Nijmeegse woningcorporatie Woonwaarts helpende handen aan. Uiteraard zonder fysiek contact én met aandacht voor bewoners die dat nodig hebben. De initiatieven, zoals pakketten van de voedselbank rondbrengen, komen van de medewerkers zelf.

Heeft u nog mooie voorbeelden? Stuur ze aan Simone Boeren en zie ze terug op deze lijst.