Regiodagen in 2025

Nieuws 26 november 2024
Expert
Kathalijne van den Brekel
Adviseur Mens & Organisatie

Start jij het nieuwe jaar goed door kennis op te doen en te netwerken? Kom dan naar één van de 5 regionale kennisdagen in januari en februari 2025. Neem deel aan één van de themasessies over Huurdersoordeel, Leefbaarheid, Onderhoud & verbetering, Duurzaamheid, Beschikbaarheid & betaalbaarheid i.c.m. nieuwbouw en Bedrijfslasten. Je kiest één thema waar je de hele dag mee aan slag gaat. 

Weet je al naar welke regiodag je gaat? 
Meld je dan direct aan via een van de linkjes hieronder.
Wil je eerst nog even het programma van de verschillende thema’s doorlezen? 
Scroll dan naar beneden en open het thema van jouw keuze. Ook hier staan de aanmeldlinkjes per regio.

In de ochtend blik je terug op het thema van jouw keuze. Dit doen we door de algemene benchmark-resultaten te vergelijken met de regionale resultaten. Wat valt op? Wat herken je? Welke oplossingen zijn er? Aan de hand van deze vragen gaan we met elkaar in gesprek en aan de slag.

De middag staat in het teken van meer verdieping op jouw thema. Ieder thema heeft een eigen aanbod aan activiteiten en werkvormen. Centraal staat van elkaar leren en co-creëren. Tijdens de lunch en de borrel aan het eind van de dag ontmoet je collega’s uit de regio. Nieuwsgierig naar wat de Aedes-regiodagen jou kunnen bieden? Bekijk de thema's en hun programma, en meld je aan!

Deze regiodagen vervangen de benchlearningdagen. Dus heb je eerder al eens een benchlearningdag bezocht, dan is de regiodag zeker ook voor jou interessant. 

Thema's, programma, locaties en aanmelden

Leefbaarheid

'Effectief samenwerken met gemeente, provincie, regio, zorg en welzijn: hoe doe je dat?'

Het middagprogramma staat in het teken van de samenwerking op het gebied van leefbaarheid, zowel lokaal als regionaal. In sommige wijken verbetert de leefbaarheid, maar in veel wijken – vaak met veel corporatiebezit - staat de leefbaarheid onder druk. En juist daar huisvesten corporaties de komende jaren steeds meer kwetsbare mensen met behoefte aan ondersteuning. Oorzaak is onder meer de extramuralisering van de zorg. 

Dit alles vraagt om een effectieve samenwerking tussen corporatie, gemeente, provincie, regio en zorg- en welzijnspartijen. Maar hoe organiseer je die samenwerking? Hoe kom je tot goede afspraken? Wat is daarbij jouw rol als corporatie en professional? En wat kun je daarbij leren van de aanpak van andere corporaties of regio's? Daar gaan we tijdens deze middag verder over in gesprek.

Huurdersoordeel

'De Service Scan helpt bij verbetering klantwaardering' 

Er komen 3 processen aan bod: nieuwe huurder, vertrokken huurder en reparaties. In de ochtend staat de klantwaardering centraal. Hoe is de waardering van jullie huurders ten opzichte van andere deelnemende corporaties en welke verhalen gaan er achter schuil? Hoe komt het dat de huurders van een collega-corporatie vaker tevreden zijn over reparaties? Wat doet deze corporatie anders? 

De middag staat in het teken van verdiepen. Je gaat aan de slag met de Service Scan om te zien waar in het proces verbeteringen mogelijk zijn. Deze werkvorm levert op een eenvoudige manier veel inzichten op en concrete handvatten voor verbeteringen. Je kiest zelf voor welk proces (nieuwe huurder, vertrokken huurder of reparaties) je de Service Scan wilt doen.

Duurzaamheid

‘Samen in gesprek over de aanpak van verduurzaming’ 

Ga met je collega’s in de regio in gesprek over je verduurzamingsaanpak. Vanuit 4 verschillende invalshoeken gaan we samen luisteren, afkijken, bediscussiëren en de resultaten vieren.  

Onderhoud & Verbetering

‘Met dezelfde middelen en tijd, méér bereiken’ 

Hoe zorg je ervoor dat onderhoud en verbetering bij jouw corporatie écht onder controle komen? Stap in onze uitdagende serious game en ontdek het aan de hand van de fictieve casus ‘Woningcorporatie Kombijonswonen’. De missie is duidelijk: met dezelfde middelen en tijd, méér bereiken! 

Onze opgaven in de bestaande voorraad worden steeds groter. Vocht en schimmel, funderingsproblematiek en verduurzaming komen allemaal aan bod. Door jullie ervaringen en aanpak te delen, ontwikkelen we samen slimme, effectieve plannen voor het onderhoud. Wat zijn je doelen, hoe pak je de uitvoering aan? En natuurlijk maken we de vertaalslag naar jouw corporatie: klaar om zelf in actie te komen? 

Bedrijfslasten

‘Actualiteiten 2025, Digitale Jaarrekening en het Duurzaam Prestatiemodel’ 

In de middag nemen we je mee door de actualiteiten die op financiën, stelsel en fiscaliteit spelen. Wat verandert er in 2025 voor corporaties? Hoe zit het met marktwaardering? Wat zijn ontwikkelingen wat betreft ATAD en ESG-rapportage. En wat kan je als corporatie doen tegen fraude?  

Daarnaast geven we een toelichting op de digitale aanlevering van de jaarrekening in SBR-XBRL bij de Kamer van Koophandel. En gaan we aan de slag met het Duurzaam Prestatiemodel (DPM). Wat betekent dit voor jouw corporatie? 

Beschikbaarheid & Betaalbaarheid icm Nieuwbouw

‘Hoe kom je slimmer, sneller en betaalbaarder tot extra woningen?’ 

Hoe kom je tot meer voordeuren? Meerdere wegen leiden naar Rome. Hoe kan het slimmer, sneller en betaalbaarder? Team Beschikbaarheid biedt daarom per regio een programma op maat met verschillende onderwerpen, uiteenlopend van slimmer samenwerken, Bouwstromen en conceptueel bouwen tot een regionale aanpak, optoppen en beter benutten van de bestaande voorraad. Bouwlocaties worden steeds schaarser voor corporaties. Welke mogelijkheden biedt de bestaande stad voor nieuwbouw? 

De sessies zijn interactief en praktijkgericht. Collega’s van corporaties bespreken een casus, delen de lessen die zij leerden en gaan in gesprek over de regionale opgaven 'wat pakken we regionaal met elkaar op?'. Iedere regio heeft andere onderwerpen:

Programmatijden

09.00 uur inloop 
09.30 uur ochtendprogramma ‘terugblik’ op basis van de Aedes-benchmarkresultaten (ieder thema apart)
12.00 uur lunch 
13.00 uur middagprogramma ‘vooruitblik’ (ieder thema apart)
16.00 uur borrel (tot 17:30 uur)