Hoe? Warmteglas is comfortabel maar duur

De bewoners van acht seniorenwoningen van de Friese corporatie Elkien hadden last van vocht, tocht en kou. De woningen uit de jaren zeventig waren duidelijk aan een opknapbeurt toe. Dit greep Elkien aan voor een innovatieve pilot met warmteglas en infraroodpanelen.

Innovatief plan

Elkien wilde de woningen op een duurzame manier energieneutraal, all-electric en zo comfortabel mogelijk maken. Onderhoudsbedrijf Wits-Noord maakte een innovatief plan met zonnepanelen op het dak, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, infraroodpanelen en verwarmd glas. Deze laatste twee technische innovaties komen in Nederland nog nauwelijks voor.

Comfortabele warmte

De woonkamers en keukens hebben speciaal warmteglas gekregen. De ramen stralen warmte uit, wat voelt alsof de zon schijnt. Ze gaan automatisch aan bij een bepaalde buitentemperatuur. Daarnaast hangen in ieder vertrek infrarood-warmtepanelen aan het plafond. Die zorgen voor een comfortabele warmte. De temperatuur in de woning is per vertrek te regelen.

‘Bij nader inzien hadden we de keukens niet hoeven te voorzien van warmteglas. Omdat die te klein zijn voor een eettafel, zitten de bewoners daar niet’, vertelt contractmanager Freddy Pera. ‘Eén woning moeten we nog aanpakken. Daar gaan we kijken wat het effect is van infraroodpanelen in combinatie met triple glas.’

Resultaat

Met de combinatie van warmteglas en infraroodpanelen zijn de woningen erg comfortabel geworden. En dankzij de vele zonnepanelen op het dak zijn ze inderdaad energieneutraal. In dat opzicht is de pilot geslaagd en de bewoners zijn dan ook uitermate tevreden. Toch is Elkien niet van plan meer woningen met deze technieken te verduurzamen. Warmteglas is op dit moment geen ideale oplossing, omdat:

  • de investeringskosten hoog zijn
  • de afschrijvingstermijn kort is
  • en het energieverbruik hoog is. Compensatie met zonnepanelen wordt minder aantrekkelijk zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd