Aedes-Magazine 3/2021: Bouwen aan een duurzame toekomst

Aedes-Magazine Aedes-Magazine · 9 september 2021
Experts
Margriet Pflug
Contentspecialist
Natasja Verheij
Contentspecialist

Corporaties zijn gewend om onderhoud en renovatie te combineren met verduurzamingsmaatregelen. Dat betekent een grote rol in het uitvoeren van het Klimaatakkoord: het aardgasvrij maken van woningen en isoleren/ventileren volgens de nieuwste afspraken. In deze editie van Aedes-Magazine kijken we onder andere in het Groningse Westerkwartier en in Amsterdam hoe de Aedes Routekaart 2.0 helpt in dat proces van energietransitie en in het gesprek met de gemeente. En we geven het woord aan Urgenda-directeur Marjan Minnesma over versnelde verduurzaming. En aan sociaal psycholoog Koen Straver over energiearmoede onder 650.000 huishoudens.
 

Lees dit en meer in de online versie van Aedes-Magazine.

Geen editie missen?
Een abonnement is gratis!

De puzzel van de energietransitie

Met de Aedes Routekaart 2.0 kunnen corporaties de strategische keuzes voor verduurzaming van hun woningen op hoofdlijnen herijken op het Klimaatakkoord. Invullen geeft hen inzicht in alle kosten rondom de energietransitie. Die kennis helpt ook om goed voorbereid bij de gemeente aan tafel te zitten, zien ze bij Ymere en bij Wold & Waard.

‘Corporaties hoeven niet te wachten op de gemeenten’

Technisch is het mogelijk om de energietransitie bij corporaties in de komende tien jaar voor elkaar te krijgen, stelt Urgenda-directeur Marjan Minnesma. Met dochteronderneming ThuisBaas voegt ze samen met corporaties de daad bij het woord.

‘Energiearmoede gaat niet alleen over geld’

Als we niet oppassen, heeft de energietransitie niet alleen winnaars, maar ook verliezers. TNO-onderzoeker Koen Straver: ‘Pas als we energiearmoede specifiek benoemen, kunnen we gericht naar oplossingen zoeken.’

Donuts en koplopers in Twente

Waarom zou je als woningcorporatie zelf het wiel uitvinden, terwijl je collega’s dat al hebben gedaan en jou bovendien graag willen vertellen hoe? Met die gedachte als uitgangspunt werken 15 Twentse corporaties al een jaar of 15 samen in het netwerk WoON Twente. Ook op het gebied van verduurzaming.