‘Goed als huurders zich landelijk kunnen inschrijven voor huurwoning’

Aedes-standpunt Aedes-standpunt · 22 september 2017

Aedes is positief over een landelijk inschrijfsysteem voor sociale huurwoningen. De vier grote steden onderzoeken of een inschrijving voor een sociale huurwoning breder kan gelden dan voor de eigen regio. Daarover bericht de Volkskrant vrijdag 22 september 2017. Ook Aedes onderzoekt of op termijn een landelijk inschrijf- en zoeksysteem voor sociale huurwoningen mogelijk is.

‘De huidige indeling in regio's werkt ongelofelijk beperkend. Het is uitstekend als huurders minder worden beperkt in hun woonkeuze. Ze moeten zich even vrij kunnen bewegen als de eigenaren van een koophuis. Laten we het gesprek over die veranderingen gaan voeren’, aldus Aedes-voorzitter Marnix Norder in de Volkskrant.

Norder wijst op ‘onwenselijke randverschijnselen’. ‘Een oude moeder kan nu bijvoorbeeld lastig in de buurt van haar dochter gaan wonen als ze in een andere regio woont, omdat haar inschrijving niet van kracht is.’

Aedes onderzoekt met woningcorporaties en belanghebbenden de haalbaarheid van een landelijk systeem om wachttijden en slaagkansen in beeld te brengen. Dit is een belangrijke eerste stap richting een landelijk inschrijf- en zoeksysteem.