Position paper: waarom meer samenwerken bij woonruimteverdeling?

Expert
Frank Diependaal
Adviseur Sectorontwikkeling

Met een landelijke woonruimteverdeling hebben woningzoekenden die een sociale huurwoning zoeken, eenvoudig inzicht in alle beschikbare woningen. Ook voor woningcorporaties biedt zo’n landelijk systeem vele voordelen. In een position paper heeft de Koplopergroep woonruimteverdeling de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet, waarbij ze niet voorbij gaan aan de zorgen die leven.

Wanneer je in Nederland een sociale huurwoning zoekt ben je aangewezen op de website van een woningcorporatie of de website van een van de bijna 40 woonruimteverdeelregio’s. Terwijl alle koopwoningen van Nederland op 1 website staan en je hotelkamers zelfs over de hele wereld op 1 website kunt boeken. Naast dat het aanbod van sociale huurwoning versnipperd is over vele websites, gelden in elke regio aparte regels en inschrijvingstarieven. Dit moeten we beter kunnen organiseren voor de woningzoekende; met een landelijke woonruimteverdeling.

Een landelijke woonruimteverdeling betekent niet dat gemeenten geen voorwaarden meer kunnen stellen. Zij houden de mogelijkheid om bijvoorbeeld starters met voorrang in de eigen gemeente te huisvesten. Alle voordelen en zorgen vind je overzichtelijk in de position paper Waarom meer samenwerken bij woonruimteverdeling?

Op de praatplaat hieronder vind je alle voordelen beknopt op een rij. 

Stip op de horizon 2030

Sinds begin 2020 werkt de koplopergroep woonruimteverdeling aan meer samenwerking bij woonruimteverdeling. Streven is de stip op de horizon voor de woonruimteverdeling in 2030.

Klik op de afbeelding voor een grote afbeelding

In het kort

In het belang van de woningzoekenden moet er een landelijk platform voor woonruimteverdeling komen: 1 plek waar woningzoekenden zich kunnen inschrijven tegen 1 landelijk tarief. Maar voor we zover zijn moeten er nog vele praktische zaken worden geregeld. Hierbij gaan we zeker niet over 1 nacht ijs en we betrekken er dan ook alle corporaties bij.