Hoe voormalig dakloze mensen en reguliere huurders succesvol samenwonen.
Voormalig daklozen in 3 jaar laten doorstromen naar een reguliere woning. In Utrecht staat wooncomplex Mixit waar voormalig dakloze mensen en reguliere huurders samenwonen. Vanuit een eigen woning krijgen dakloze mensen de mogelijkheid hun leven weer op te bouwen. Eva gaat in gesprek met complexbeheerder Fouad Kartit (Woonin), begeleider van De Tussenvoorziening, Burak Senturk en Orlando.
Zonder rompslomp een sociale huurwoning huren. Hoe doe je dat?
Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. En je moet je inkomen delen. Tot nu toe kon dat alleen op papier, maar door de digitale inkomensverklaring kan dat nu een stuk sneller en makkelijker. Welke voordelen er nog meer zijn hoor je van Rikkert van Heerde, secretaris bij Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht. Hoe de digitale inkomensverklaring tot stand kwam, vertelt Annemarieke van Ettingen van Herk, directeur bij Maaskoepel, de federatie van woningcorporaties in regio Rotterdam.
Hoe voeg je snel meer starterswoningen toe?
Binnen 2 weken een starterswoning opleveren, dat kan! Na een week bouwen en inrichten rollen woningen tegenwoordig uit een fabriek en kunnen ze snel geplaatst worden op locatie. Lisette Brouwer, beleidsmedewerker Wonen en Vastgoed bij Woonpartners Midden-Holland plaatste in samenwerking met Tony Mol van Startblock 16 betaalbare, duurzame, houten starterswoningen in Gouda.
Hoe transformeer je wooncomplexen naar langer zelfstandig en prettig wonen voor ouderen?
Hoe kunnen ouderen prettig en zo lang mogelijk zelfstandig wonen? En wat kunnen corporaties doen om hen een woonomgeving te bieden waar ze actief kunnen zijn en blijven? In Hilversum staat Liv Inn. Wie wonen er en wat is de gedachte erachter? Eva gaat in gesprek met 3 huurders en met René Ploeger en Carola van den Berg, beide van Habion.
Wat komt er kijken bij vernieuwbouw?
Vernieuwbouw zit tussen renovatie en nieuwbouw van woningen in, en levert corporatie en bewoners meerdere voordelen op. In Schiedam heeft Woonplus ervaring opgedaan met vernieuwbouw, waarbij ze hulp kregen van het Leids architectenbureau Zijdekwartier. Eline Busser, manager Portfolio en strategie bij Woonplus werkte samen met architect Ianthe Mantingh.
Waarom circulair slopen en bouwen interessant is voor corporaties
Wat betekent het voor woningcorporaties om circulair te bouwen? En hoe werkt een samenwerking met een sloopbedrijf? Waar begin je en wat levert het op? In deze video komen Barend Wassink, manager vastgoed bij Wonion, en René Plaggenburg van Dusseldorp aan het woord.
Hoe corporaties bijdragen aan doorstroming van huurdes
Door de krapte op de woningmarkt, pakken corporaties de doorstroming van huurders in sociale huurwoningen voortvarend op. Dat vraagt wel extra aandacht, inzet én passende woningen. In deze video vertellen Rick Hogenboom, bestuurder bij De Posten in Enschede, en Marieke Klein-Kanis, verhuiscoach bij deltaWonen over hun ervaringen.
Wat corporaties doen om wijken veerkrachtig te maken
In een veerkrachtige wijk is er een optimale mix tussen zelfredzame mensen en kwetsbare mensen. Als er te veel problemen zijn in een woonwijk is dat niet goed voor de leefbaarheid. Hoe los je dat op? We nemen een kijkje in Apeldoorn met José Cvetanovic van de gemeente en Emma Gossink van corporatie Ons Huis.
Hoe woningcorporaties nieuwbouw versnellen
Het kost bijna 9 jaar om een nieuwbouwwoning op te leveren. Veel te lang in tijden van een wooncrisis. In Heerhugowaard hebben Joost Bruin van gemeente Dijk en Waard en Michiel Wolf van Woonwaard dat samen opgelost en de periode van vergunning tot oplevering ingekort naar 1 jaar.
Wat woningcorporaties doen aan wachtlijsten
Gemiddeld wachten we in Nederland 7 tot 10 jaar op een sociale huurwoning. Hoe kan dat en wat doen corporaties om dat te versnellen? We gaan op bezoek bij Lars Ankum van Rochdale en bij Perry Hoetjes van Rigo.