Echtpaar Kuiper wil doorstromen maar dat kan niet
Dit echtpaar woont al meer dan 40 jaar in hun eengezinswoning. Ze zijn nog in goede gezondheid, maar merken wel dat werken in de tuin en dagelijks de trap op en af, steeds moeizamer gaat. ‘We willen de tijd voor zijn. En voordat het echt niet meer gaat, graag verhuizen naar een kleinere en gelijkvloerse woning.’ Doorstromen naar een passende woning voor deze nieuwe levensfase, en een eengezinswoning achterlaten voor een jong gezin dat is hun wens. Met nu de vraag: waar kan ik wonen?
Milo vreest dat hij weer dakloos wordt
Door omstandigheden verloor Milo bijna 6 jaar geleden werk en woning, waardoor hij 4 jaar lang op straat leefde. Door zijn sociale inborst en ‘een beetje geluk’ kwam hij iemand tegen die de zolder aan hem wilde verhuren. Tijdelijk weliswaar. En die termijn loopt bijna af en loopt hij weer het risico dakloos te worden. Hij hoopt tijdig op een eigen woonplek in de buurt bij zijn dochters in Dordrecht. Waar kan ik wonen?
Angelique, gescheiden met twee kinderen kan geen woning vinden
Daar sta je dan als net gescheiden moeder met 2 kinderen. Nu nog wonend in het koophuis waar je jaren hebt gewoond, maar dat snel verkocht moet worden om de echtscheiding te kunnen afronden. Angelique staat nog niet heel lang ingeschreven voor een sociale huurwoning en is voor de gemeente niet urgent genoeg. Wat zijn haar mogelijkheden? Daarom haar oproep: waar kan ik wonen?
Marvana woont in de waskamer bij haar broer, haar leven staat stil
Zelf geboren en getogen in een sociale huurwoning. Marvana zocht enkele jaren geleden haar geluk in het buitenland. Daar werkte, woonde en trouwde ze. Maar na de zware explosie in Beiroet 3 jaar geleden was het niet meer mogelijk om haar Libanese leven voor te zetten, dus kwam ze terug naar Nederland. Sindsdien woont ze bij haar broer en zijn gezin. In de ‘waskamer’, zonder haar man. Een onmogelijke situatie om haar leven weer opnieuw op te bouwen: waar kan ik wonen?
Paul heeft geen eigen huis en kan zijn co-ouderschap niet invullen
Hoe kan je het co-ouderschap van je 2 dochters invullen als je geen eigen woonruimte hebt en ook nog eens 100 kilometer van elkaar vandaan woont? Daar heeft Paul mee te maken. Betaalbare woonruimte vinden in de stad waar hij jaren heeft gewoond als jong gezin is onmogelijk. Vanuit de zolderkamer van zijn ouders, probeert hij zijn single leven in te richten. Maar dat is lastig. Een eigen plek dichtbij zijn dochters in Rotterdam is zijn wens en tevens oproep: waar kan ik wonen?
Esther is MS patiënt en heeft op korte termijn een toegankelijk huis nodig
Vanuit een kwetsbare onveilige situatie kwam Esther 11 jaar geleden met haar 3 kinderen in een eigen sociale huurwoning. Enkele jaren geleden is bij deze alleenstaande moeder MS geconstateerd. Dat maakt dat ze dagelijks in de weer is met medische verzorging, en mogelijk over een jaar in een rolstoel zit. Een nieuwe woning is belangrijk om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Waar kan ik wonen?
Rick is onderwijzer en reist dagelijks bijna 300 km voor zijn werk, dichterbij wonen lukt niet
Hoe kan het dat je bijna dagelijks kilometers moet reizen om op je werk te komen omdat je geen betaalbare woning in de buurt van je werk kunt vinden? Rick is leerkracht op een basisschool en reist bijna 300 km naar zijn werk. Het kabinet vindt zijn beroep, en dat van politieagenten en zorgpersoneel, cruciaal. Maar waarom kan hij dan geen woonruimte vinden in dicht bij zijn werk? Waar kan ik wonen?
Wendy is afhankelijk van haar rolstoel maar woont 3 hoog zonder lift
Als jonge vrouw met een fysieke beperking is het voor Wendy belangrijk woonruimte te hebben waar ze zelfstandig kan bewegen. Nu woont ze met man en hond op de 3e etage en moeten ze 7 trappen nemen. Ze vraagt zich af waarom er voor senioren wel zorggeschikte woningen zijn (en worden gebouwd) en niet voor jongere mensen. Haar vraag: waar kan ik wonen?
Ronit staat ruim 10 jaar ingeschreven maar kan nog steeds geen woning vinden
Tijdens haar studie kon Ronit haar geluk niet op: ze kon wonen in speciale jongerenhuisvesting. Maar na een periode van 5 jaar moet ze deze woonruimte verlaten. Nu is ze aangewezen op de vrije markt of een sociale huurwoning. Ronit staat al meer dan 10 jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar komt er niet tussen. Vandaar haar oproep: waar kan ik wonen?!
Hoe denken de verschillende partijen over wonen? Het Woonkieskompas is samen met Vereniging Eigen Huis en de Woonbond ontwikkeld om kiezers inzicht te geven in de standpunten van politieke partijen op het gebied van wonen. Lees verder over de resultaten