Aedes-Magazine 4/2024: Thuis in de wijk
'Waarom is werken in de volkshuisvesting zo mooi, zo veelzijdig en soms zo moeilijk? Dat is omdat volkshuisvesting gaat over huizen, bouwen, techniek, verduurzamen en circulariteit, wetten en regels, gebiedsontwikkeling en investeren. Maar het gaat vóór alles om mensen. Mensen die - ook met een smalle beurs - een plek hebben waar het veilig en schoon is en waar je je bestaan kunt opbouwen. Luister naar de verhalen van degenen die zo’n plek niét hebben, dan weet je meteen voor wie je het doet.' - Martin van Rijn in Aedes-Magazine 4/2024
Uitgelicht
Een Thuis voor Iedereen
In het Rijksprogramma Een Thuis voor Iedereen staan afspraken die ertoe moeten leiden dat er tot en met 2030 900.000 woningen worden gerealiseerd, waarvan ongeveer een derde deel sociale huurwoningen en middenhuurwoningen door corporaties.
OKEC
Het Online Kennis- en Expertisecentrum (OKEC) biedt informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen, expertteams, handreikingen en praktijkvoorbeelden rondom de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen. Vragen? Het Klantcontactcentrum van VNG verzorgt namens de partners de afhandeling van alle vragen : 070 373 83 93 / [email protected]
Woonzorgvisie
Op 1 januari 2026 moeten alle gemeenten een woonzorgvisie hebben. Deze visies vormen de basis om afspraken te maken met woningcorporaties, verhuurders, zorgaanbieders en zorgkantoren over wat mensen uit de aandachtsgroepen en ouderen, naast huisvesting, nodig hebben aan zorg en ondersteuning.
Gemengd wonen in Utrecht
Voormalig daklozen in 3 jaar laten doorstromen naar een reguliere woning. In Utrecht staat wooncomplex Mixit waar voormalig dakloze mensen en reguliere huurders samenwonen. Vanuit een eigen woning krijgen dakloze mensen de mogelijkheid hun leven weer op te bouwen.