200 miljoen beschikbaar voor aanpak daklozen

Nieuws 23 april 2020

Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van dak- en thuisloosheid in 2020 en 2021. De aanpak richt zich vooral op het beschikbaar stellen van extra woonplekken met begeleiding voor deze doelgroep. Gemeenten kunnen nu beginnen met de voorbereidingen voor een aanpak samen met partners, zoals woningcorporaties.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) reserveert het geld vanwege een verdubbeling van het aantal dak- en thuislozen sinds 2009 (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, augustus 2019). Doel is dak- en thuisloosheid zoveel mogelijk te voorkomen en mensen die dak- en thuisloos zijn zo snel mogelijk aan een eigen woonplek met begeleiding te helpen. Het geld komt per 1 juni 2020 beschikbaar voor gemeenten.

Later dit voorjaar presenteert staatssecretaris Blokhuis, samen met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), het plan van aanpak om dak- en thuisloosheid terug te dringen.

Herstel begint met een huis

Eerder deze week verscheen het rapport Herstel begint met een huis van de Raad Volksgezondheid & Samenleving. Het rapport bevat adviezen aan staatssecretaris Blokhuis om dakloosheid terug te dringen. Een dak boven je hoofd is volgens het rapport het vertrekpunt voor een persoonsgerichte aanpak. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor huisvesting en woningcorporaties helpen hen daarbij.

Lees meer over