Ondersteuning en regelingen huisvesting aandachtsgroepen

Expert
Pieter van Hulten
Belangenbehartiger

De krapte op de woningmarkt heeft specifiek voor ‘aandachtsgroepen’ vaak vergaande gevolgen. Het zijn mensen in een kwetsbare situatie die vaak afhankelijk zijn van extra zorg of begeleiding of hun leven (opnieuw) moeten opbouwen. BZK heeft de subsidieregelingen op een rijtje gezet en een aantal handreikingen laten opstellen die corporaties en gemeenten verder helpt bij de huisvesting van aandachtsgroepen. Die staan hieronder. In het Kennis- en Expertisecentrum van BZK (OKEC) is meer ondersteuning te vinden. Vragen over het programma Een Thuis voor Iedereen? Neem contact dan contact op met het Klantcontactcentrum van de VNG: telefonisch via 070 373 83 93 of per mail via [email protected].

Publicatie Huisvesting aandachtsgroepen

Onder de definitie 'aandachtsgroepen’ vallen onder meer mensen die dak- en thuisloos zijn, die uitstromen uit een intramurale (zorg)instelling, statushouders en diverse groepen mensen met sociale of medische urgentie. De verwachting is dat de omvang van aandachtsgroepen verder toeneemt. Dit komt mede doordat de taakstelling voor huisvesting van statushouders de komende jaren waarschijnlijk hoger is dan in 2023.

Handreiking Regionale samenwerking organiseren en doen

Bij het realiseren van huisvesting voor aandachtsgroepen speelt regionale samenwerking een belangrijk rol. Platform31 heeft in opdracht van het ministerie van BZK een handreiking gemaakt over hoe deze regionale samenwerking tot stand te brengen.

De handreiking bevat verschillende praktijkvoorbeelden, onder andere gebaseerd op ervaringen van de zes koploperregio’s. Deze regio’s zijn, vooruitlopend op wetgeving, al aan de slag gegaan met de huisvesting van aandachtsgroepen door een regionaal afgestemde woonzorgvisie op te stellen.

Handreiking voor het opstellen van een regionale woonzorganalyse

De woonzorgvisies vormen de basis voor gemeenten om afspraken te maken met woningcorporaties, verhuurders, zorgaanbieders en zorgkantoren over wat mensen uit de aandachtsgroepen en ouderen, naast huisvesting, nodig hebben aan zorg en ondersteuning. Een woonzorganalyse geeft je het inzicht om die afspraken goed te kunnen maken. P31 beschrijft in een handreiking de verschillende onderdelen uit de analyse, gebaseerd op de praktijkervaringen van de koploperregio’s.