Aedes-Magazine 4/2024: Thuis in de wijk
'Waarom is werken in de volkshuisvesting zo mooi, zo veelzijdig en soms zo moeilijk? Dat is omdat volkshuisvesting gaat over huizen, bouwen, techniek, verduurzamen en circulariteit, wetten en regels, gebiedsontwikkeling en investeren. Maar het gaat vóór alles om mensen. Mensen die - ook met een smalle beurs - een plek hebben waar het veilig en schoon is en waar je je bestaan kunt opbouwen. Luister naar de verhalen van degenen die zo’n plek niét hebben, dan weet je meteen voor wie je het doet.' - Martin van Rijn in Aedes-Magazine 4/2024
Uitgelicht
OKEC - Kenniscentrum huisvesting ouderen en aandachtsgroepen
Het Online Kennis- en Expertisecentrum (OKEC) biedt informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen, expertteams, handreikingen en praktijkvoorbeelden over de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen. Vragen? Het Klantcontactcentrum van VNG verzorgt namens de partners de afhandeling van alle vragen : 070 373 83 93 / [email protected]
Programma Wonen en Zorg
Dit rijksprogramma biedt corporaties houvast en achtergronden bij de huisvesting van ouderen. Er moeten veel woningen op maat voor ouderen gebouwd en zorggeschikt gemaakt worden. Inspiratie vind je op Aanjaagteam Wonen, Welzijn en Zorg Ouderen.
Woonzorgvisie
Op 1 januari 2026 moeten alle gemeenten een woonzorgvisie hebben. Deze visies vormen de basis om afspraken te maken met woningcorporaties, verhuurders, zorgaanbieders en zorgkantoren over wat nodig is naast huisvesting, zoals zorg en ondersteuning.
Hoe transformeer je wooncomplexen naar langer zelfstandig en prettig wonen voor ouderen?
Wat kunnen corporaties doen om hen een woonomgeving te bieden waar ze actief kunnen zijn en blijven? In Hilversum staat Liv Inn. Wie wonen er en wat is de gedachte erachter?
Je ziet en hoort het in deze video.
Achtergrond
Handreikingen & instrumenten
In de praktijk
Wat speelt er?
Doe mee in onze community!
Kijk ook eens bij deze onderwerpen
Leefbaarheid
Woningcorporaties investeren veel om wijken en buurten leefbaar en veilig te houden. Toch gaat de leefbaarheid in veel buurten met corporatiewoningen achteruit: mensen voelen zich onveiliger en de overlast neemt toe. Woningcorporaties roepen daarom op tot een verbeterde en gezamenlijke wijkaanpak, óók met inzet van de bewoners zelf.
Aandachtsgroepen
Sommige mensen hebben extra hulp nodig bij het vinden van een woning, en soms ook begeleiding bij het wonen. Aedes vindt dat de huisvesting van kwetsbare groepen moet verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om hulp aan ouderen, studenten, mensen in de maatschappelijke opvang, arbeidsmigranten en ex-gedetineerden.
Gezond en veilig wonen
Woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor een veilig en gezond binnenmilieu in hun woningen. Dit gaat bijvoorbeeld om woningventilatie, brandveiligheid en het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Dit onderwerp biedt daarvoor handvatten. Aedes pleit bovendien voor herziening van het asbeststelsel.