Mensen met dementie wonen beschermd in dorpskern Denekamp

Het zorgcomplex Dokter Eekmanhof in het centrum van Denekamp is een project van woningcorporatie Sint Joseph uit Almelo, de gemeente Dinkelland en zorgorganisatie Carintreggeland. Ouderen met dementie, zoals de 90-jarige schoonmoeder van Johan Heerts, vinden in het hofje een beschermd thuis met zorg en familie en bekenden in de buurt. Zij komen even langs voor een kopje koffie, net als vroeger.

‘We kunnen lopend naar mijn schoonmoeder en ze krijgt ook geregeld bezoek van bekenden en familie. Op woensdag gaan we vaak met haar naar de markt en bij mooi weer halen we samen een ijsje. Dat doet haar goed’. De Dokter Eekmanhof is gebouwd in het centrum van Denekamp en er ligt een fiets-wandelpad in het midden.

‘Het is een mooie locatie en we wilden met de bouwstijl zo veel mogelijk aansluiten bij de bestaande bebouwing. Het is een steegje waar auto’s niet doorheen kunnen en middenin is het breder, waardoor een hofje ontstaat’, zegt Lambert Kleine Deters, projectleider Vastgoed van woningstichting Sint Joseph. Deze opzet is bewust gekozen, zodat er ook contact is tussen bewoners en voorbijgangers. 

Codeslot

De hofbewoners kunnen niet zomaar het dorp inlopen omdat de woning is voorzien van een codeslot. Ze kunnen alleen onder begeleiding hun woning verlaten. De groepswoning biedt plaats aan maximaal acht mensen. Alle bewoners hebben op de begane grond een eigen zit-/slaapkamer en een badkamer. Overdag zijn de bewoners meestal samen in de gemeenschappelijke ruimte. ‘Daar staat een grote tafel en er is een ruime zithoek met een televisie en een radio om muziek te luisteren, gezellig bij de elektrische kachel’, zegt Heerts. 

Kleine Deters: ‘Hier kunnen ook passanten binnenlopen voor een praatje en iets te drinken. Wij vinden het belangrijk dat mensen hun sociale contacten houden’. Wie nog goed mee kan doen, mag ook meehelpen bij het koken, het snijden van de groenten en andere voorbereidingen voor het diner in de grote keuken. Verder heeft elk van de vier woningen een buitenzitje aan de voorkant en aan de achterkant.

Wandelen

En als  de bewoners willen wandelen, is er altijd wel iemand van het personeel, een vrijwilliger of een familielid die even meeloopt het centrum in. ‘Het personeel werkt met hart en ziel om het voor de bewoners zo gezellig mogelijk te maken’, zegt Heerts. Er zijn gezellige activiteiten zoals spelletjes, bewegingsoefeningen op een ontspannen manier, samen de krant lezen, een muzikant die voorbij komt en regelmatig zijn er uitstapjes. Mocht het ooit zover komen, dan zou hij er zelf ook wel willen wonen: ‘Je ziet nog wat van het dorp en je hebt er veel contact met mensen’. 

Op de eerste etage wonen mensen met een zorgindicatie die nog wel zelfstandig kunnen wonen. Zo kunnen ze vast wennen aan de locatie en hebben ze al contact met de buren. ‘Als het moet, verhuizen ze naar beneden. Zo blijven ze wel in hetzelfde gebouw’, aldus Kleine Deters.

Verder lezen over woonvormen voor ouderen? www.aedes.nl/woonvormen

Lees meer over