Nieuwe huurwoningen in Zoeterwoude voor starters en senioren

Jongeren uit Zoeterwoude krijgen kans op een betaalbare huurwoning in hun eigen woonplaats. En ouderen kunnen naar een nieuw appartement, waarna hun huizen vrijkomen voor bijvoorbeeld gezinnen. Om dat mogelijk te maken, geeft woningcorporatie Rijnhart Wonen starters en senioren voorrang bij de toewijzing van de achttien nieuwe sociale huurwoningen die zij aan het bouwen is.

In april 2016 leverde woningcorporatie Rijnhart Wonen twaalf sociale huurwoningen op in Verde Vista, een nieuwbouwwijk met koop- en huurwoningen aan de rand van Zoeterwoude. De belangstelling voor de woningen was zo groot dat de corporatie er nu nog achttien sociale huurwoningen bijbouwt. Zes benedenwoningen voor senioren en twaalf bovenwoningen voor starters. Die zijn als het goed is in juli 2017 klaar.

Starters

De woningcorporatie onderzocht samen met de gemeente en huurdersorganisatie De Huurderij waar precies de behoefte ligt. Enerzijds zijn dat woningen voor starters; jonge alleenstaanden en stellen die graag in Zoeterwoude willen wonen maar die maar niet aan de beurt komen.

‘We spreken regelmatig huurders die zeggen: mijn kinderen trekken naar de steden toe, maar ze zouden heel graag terug willen komen’, vertelt Annemarie Rook, manager Wonen bij Rijnhart. Stellen en alleenstaanden met een inkomen tot de huurtoeslaggrens die van oorsprong uit Zoeterwoude komen en nu ergens anders wonen, krijgen voorrang. Een idee van De Huurderij. 

Doorstromen

De belangrijkste reden dat het zo lastig is om in Zoeterwoude aan een sociale huurwoning te komen, is gebrek aan doorstroming: het aantal mensen dat verhuist is heel erg laag. Daarom probeert de corporatie met de zes levensloopbestendige benedenwoningen senioren te verleiden om te verhuizen. ‘We hebben al onze huurders van 55+ die nu in een eengezinswoning wonen een brief gestuurd om ze te wijzen op dit project’, zegt Rook. Op die manier zijn bij het eerste deel van dit project al vier eengezinswoningen in Zoeterwoude vrij gekomen.

Senioren uit Zoeterwoude kunnen met voorrang reageren. ‘Het grootste bezwaar voor ouderen is vaak dat ze ineens veel meer huur moeten gaan betalen’, zegt Rook. Rijnhart Wonen biedt hen daarom eventueel korting aan: als mensen momenteel minder dan 600 euro huur betalen, mogen ze de woningen (waarvan de huurprijs op 710 euro ligt) voor 600 euro huren. Betalen ze meer dan 600 euro mogen ze hun huidige huurprijs meenemen.

Lokaal maatwerk

Op deze manier speelt Rijnhart Wonen, samen met de gemeente en de huurdersorganisatie, zo goed mogelijk in op de woonvragen van mensen. Rook: ‘Het is ontzettend leuk om met elkaar lokaal maatwerk te leveren. En de huurdersorganisatie spreekt echt niet alleen voor eigen parochie, maar kijkt naar de belangen van alle woningzoekenden.’