Informatiebeveiliging en privacy

Wat is Samen Digitaal Veilig?

Expert
Erik van Assen
Adviseur Sectorontwikkeling

Digitaal werken heeft veel voordelen. Maar er kleven ook risico’s aan: internetcriminelen vinden elke dag weer nieuwe manieren om software en systemen te hacken. Zo liet de cyberaanval bij de IT-dienstverlener van 8 woningcorporaties in 2022 ook zien. Hoe is het bij jouw corporatie geregeld met de digitale veiligheid?

Is iedereen bij jouw corporatie zich bewust van digitale veiligheid?

  • Klikken jij en je collega’s nooit op een onbekende link in een e-mail?
  • Heb je goede afspraken gemaakt met je IT-leverancier?
  • Gebruikt iedereen veilige wachtwoorden?
  • Worden updates altijd meteen geïnstalleerd?
  • En heb je een goede back-up? Weet je dat zeker?

Veel organisaties denken, helaas onterecht, dat ze het goed hebben geregeld. Digitale veiligheid is ook behoorlijk complex, omdat het niet alleen om technische zaken gaat, maar ook om gedrag en bewustzijn. Wist je dat in meer dan de helft van de gevallen een hack kan gebeuren door menselijke fouten? Daarom is het zo belangrijk om bewustzijn te trainen. Maar ook om in gesprek te gaan met je IT-leverancier.

Je kunt geen risico nemen

Het zal je maar gebeuren: plotseling geen toegang meer tot de gegevens van al je huurders en je leveranciers of dat al je contacten een geïnfecteerde mail van je ontvangen. Je gegevens worden gegijzeld en je krijgt ze pas terug na het betalen van losgeld. Ondertussen is je hele corporatie stilgelegd. Wat denk je dat dat doet met je reputatie? Je kunt geen risico nemen als het gaat om digitale veiligheid.

Online criminaliteit, zoals hacking of phishing, is een steeds grotere zorg, juist voor kleine- en middelgrote organisaties. Er zijn veel voorbeelden van ondernemers die zijn gehackt. En allemaal zeggen ze: ik had nooit verwacht dat het mij zou gebeuren.

Vaak heb je niet de tijd en kennis om je goed tegen digitale dreigingen te beveiligen. Daarom biedt Aedes nu alle Aedes-leden kosteloos hulp met het platform Samen Digitaal Veilig.

Zet kosteloos de eerste stappen

Met Samen Digitaal Veilig kan je corporatie heel makkelijk de eerste stappen zetten om digitaal veiliger te worden. Hieraan zijn voor jou geen kosten verbonden.

Het Samen Digitaal Veilig platform biedt diverse opleidingsvideo’s voor alle medewerkers van je corporatie. Het bevat een vragenlijst voor de software en IT- leveranciers waar je mee samenwerkt. En je krijgt een overzicht van de punten waar je als corporatie op moet letten. Alle resultaten komen samen in een overzichtelijk dashboard; zo weet je precies waar je mee aan de slag moet. Want als je een aantal simpele basismaatregelen treft, wordt het cybercriminelen een stuk lastiger gemaakt om schade aan te richten.

Dit kun je verwachten

Het complete pakket van Samen Digitaal Veilig biedt corporaties:

  • 1 jaar gratis toegang tot de plus versie van Samen Digitaal Veilig
  • Praktische online begeleidingssessies en workshops op maat
  • Online trainingsprogramma voor medewerkers (20 leerzame video’s)
  • Toetsing van het kennisniveau van medewerkers
  • Handige checklists die je inzicht bieden in hoe het staat met jouw digitale veiligheid
  • Uitgebreide vragenlijst voor leveranciers. Inclusief feedback en antwoorden
  • Voldoen aan de eisen van de meeste cybersecurity verzekeringen
  • Een handig dashboard waarop je jouw voortgang kunt zien