Verduurzaming

Warmtepompen

Expert
Pauline Poeze
Pauline Poeze
Adviseur Sectorontwikkeling

Startmotor en Renovatieversneller

Met warmtepompen kunnen corporaties de Nederlandse woningvoorraad sneller verduurzamen. Hiervoor is de Startmotor opgezet. De ambitie: tot en met 2022 minimaal 100.000 corporatiewoningen versneld van het aardgas afhalen. Aedes neemt hierin het voortouw, via twee routes:

 1. Gecoördineerde aansluitingen op warmtenetten
 2. Gezamenlijke uitvraag van isolatie, warmtepompen of andere installaties, of totaalconcepten als nul-op-de-meter. Dit gebeurt binnen de Renovatieversneller.

Lees meer over de Startmotor en de Renovatieversneller.

Isolatie en warmtepompen

Om een warmtepomp goed te laten werken, is goede isolatie nodig. Een woning kan niet altijd volledig worden geïsoleerd. Welke warmtepomp de beste keus is, hangt af van de mate van isolatie:

 • Zijn het dak, de vloer en de gevel geïsoleerd en heeft de woning dubbel glas? Kies voor een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp is een tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  Lees meer over de hybride warmtepomp
 • Woningen die na 2000 zijn gebouwd, zijn meestal zeer goed geïsoleerd. Voor deze woningen is de volledige warmtepomp geschikt. In de meeste gevallen kan dat zonder al te veel extra isolatiemaatregelen.
  Lees meer over de volledig elektrische warmtepomp
 • Is de woning na 1974 gebouwd en is er een mechanisch ventilatiesysteem? Kies voor een ventilatiewarmtepomp.
  Lees meer over de ventilatiewarmtepomp

Hulpmiddelen bij vervangen cv

 • Een overzichtelijke uitleg van de meest gebruikte verwarmingsinstallaties staat in de Keuzehulp Duurzaam Verwarmen.
 • Woningcorporaties Oosterpoort, Plavei en Volkshuisvesting Arnhem hebben samen criteria opgesteld voor de aanschaf van een warmtepomp. Bekijk de Criteria alternatieven cv-vervanging
 • De corporaties hebben een beslisboom opgesteld die een overzichtelijk advies geeft als de cv in een woning toe is aan vervanging. Bekijk de beslisboom cv-vervanging
 • Gebruik het Schema Bemetering bij het meten van het rendement van de installatie. 

Meer informatie