3 regio’s live met nieuwe digitale inkomensverklaring

Nieuws Nieuws · 7 november 2023
Experts
Charlotte Hazewinkel
Adviseur Datastandaarden
Romy Mans
Adviseur Datastandaarden

De Eerste en Tweede Kamer hebben het wetsvoorstel goedgekeurd dat de digitale inkomensverklaring landelijk mogelijk maakt. Goed nieuws, want de nieuwe digitale inkomensverklaring kan nu op 1 januari 2024 live in de regio’s Haaglanden, Rotterdam en Utrecht. Vanaf die datum kunnen woningzoekenden én verhuurders profiteren van deze veilige, eenvoudige en snelle inkomenscheck.

Livegang en toolkit

Het is belangrijk dat de uitrol zorgvuldig gebeurt, vandaar dat we starten met 3 regio’s. De overige regio’s kunnen vanaf het tweede kwartaal 2024 aansluiten. Tot die tijd testen we in de startende regio’s uitvoerig de nieuwe koppelingen.

Alle ervaringen en inzichten van die 3 regio’s gebruiken we voor de landelijke uitrol. Ook verwerken we deze in de toolkit die we ontwikkelen. Met deze toolkit helpen we corporaties op weg met het voorbereiden op de livegang van de digitale inkomensverklaring. Corporaties ontvangen binnenkort meer informatie over de landelijke uitrol, en hoe ze zich daarvoor kunnen aanmelden.

Meer gemak

Digitale aanlevering van inkomensgegevens door woningzoekenden aan woningcorporaties en woonruimteverdelers leidt tot meer gemak en minder administratieve lasten. Dat blijkt ook uit onderzoek van Sira Consulting. Na aftrek van de kosten die de invoering met zich mee brengt, besparen woningcorporaties jaarlijks zo’n € 9,6 miljoen.