Alle corporaties kunnen aan de slag met de standaard voor de digitale inkomensverklaring

Nieuws Nieuws · 2 april 2024
Experts
Romy Mans
Adviseur Datastandaarden
Charlotte Hazewinkel
Adviseur Datastandaarden

Het toewijzen van sociale huurwoningen kan vanaf nu sneller, simpeler en veiliger. Corporaties kunnen woningzoekenden de inkomensgegevens van de Belastingdienst via MijnOverheid met hen laten delen.

Woningzoekenden hebben de afgelopen weken in enkele regio's hun inkomensgegevens op de nieuwe wijze aan kunnen leveren. Een mooie mijlpaal voor de hele sector. Aedes gebruikt de lessen uit deze regio’s om de landelijke implementatie door corporaties te ondersteunen. Zo profiteren straks alle corporaties én woningzoekenden van deze veilige, eenvoudige en snelle manier om inkomensgegevens te delen.

Ondersteuning Aedes

Vanaf nu biedt Aedes ondersteuning aan alle corporaties. De informatie die corporaties nodig hebben om de digitale inkomensverklaring toe te gaan passen is te vinden op de DIV-it website. DIV-it is de standaard voor het digitaal delen van inkomensgegevens. Deze standaard draagt bij aan de zorgvuldigheid, efficiëntie en stabiliteit van dit nieuwe proces.

Trots op resultaat

Het digitaal kunnen delen van gegevens voor inschrijving en de inkomenstoets is het resultaat van een intensief samenwerkingstraject met onder andere Logius, het ministerie van BZK, Aedes Datastandaarden en de 3 pilotregio’s. Regio Rotterdam beet de spits af, gevolgd door de regio’s Haaglanden en Utrecht. Het toont aan dat het beschikbaar stellen van overheidsdata voor de maatschappelijke taak van corporaties mooie dingen tot stand brengt. 

We zijn er trots op dat we met de landelijke pilotgroep Digitale Inkomensverklaring onze rol hebben mogen pakken. We maken het met deze ontwikkeling voor de woningzoekende mogelijk om veilig, makkelijk en snel hun inkomen te delen. Tegelijkertijd krijgen onze corporaties met het digitaal gedeelde inkomen een betrouwbare tool in de strijd tegen inkomensfraude én een efficiënter werkproces. Merkbaar meerwaarde leveren, daar houden we van
Annemarieke van Ettinger van Herk
directeur Maaskoepel
Een mooie mijlpaal voor de corporatiesector. Dit resultaat van een intensief samenwerkingstraject maakt woningtoewijzing voor corporaties én woningzoekenden eenvoudiger, veiliger en sneller. Hiermee laten we tevens zien dat het delen van data grote voordelen heeft. Ik wil de pilotregio’s Rotterdam, Haaglanden en Utrecht bedanken voor hun betrokkenheid en inzet.
Martin van Rijn
voorzitter Aedes vereniging van woningcorporaties