De Bouwstroom

Meer over De Bouwstroom en conceptueel bouwen

Expert
Maarten Georgius
Adviseur opdrachtgeverschap

Toekomstbestendige woningen uit de fabriek in Zeeland

Driedimensionale verplaatsbare woningen uit de fabriek: woningcorporaties Beveland Wonen en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen zijn daarmee aan de slag gegaan. In de toekomst kunnen corporaties deze woningen laten verplaatsen naar plekken binnen de regio of zelfs elders in het land. Woningcorporaties zetten conceptueel bouwen in om sneller en goedkoper te kunnen bouwen. Maar het gaat niet alleen om kwantiteit. Gebieden met bevolkingskrimp hebben niet per se meer woningen nodig, maar andere woningen. Conceptueel bouwen is ook een manier om toekomstbestendige woningen te kunnen bouwen, waar ouderen kunnen blijven wonen.

Lees meer over dit project op de website van volkshuisvestingnederland.nl.

12 huizen in een handomdraai

‘Er wordt heel veel over prefab gepraat, maar nog niet zoveel gerealiseerd’, vindt Wim Janssen van woningcorporatie Oosterpoort. Bij wijze van proef zette Oosterpoort in 12 dagen samen met Klokgroep in Overasselt 4 sociale huurwoningen neer en 8 betaalbare koopwoningen, alle met een houten skelet. ‘Nadelen aan prefab? Die zijn er eigenlijk niet.’

Lees verder

conceptueel bouwen

Nieuwbouw in een bouwstroom

Op meerdere plekken in het land hebben corporaties plannen voor een bouwstroom. Die begint meestal met het bundelen van de vraag naar nieuwbouwwoningen in een gezamenlijk inkooptraject. In Zuidoost-Brabant lopen 13 samenwerkende corporaties en 9 gemeenten daarbij voorop. Wat hebben ze daar al geleerd?

Lees verder

De Boeuwstroom