Innovatie en vernieuwing

Volop inspiratie en mooie voorbeelden bij Innovatielab #1

Bekijk het filmverslag:

René Frijters, oprichter van Knab bank, vertelde voor een uitverkochte zaal over de belangrijkste factoren voor succesvol ondernemen. Hij riep corporaties op om na te denken over alle data die ze in huis hebben en hoe ze die kunt inzetten voor meer klanttevredenheid. In kleine dingen kun je volgens Frijters vernieuwen en je onderscheiden. ‘Je moet geluk en een visie hebben. En doen. Als je altijd blijft wachten, ben je altijd te laat’.

Chocola

Chocola is de oplossing voor alles betoogt Ynzo van Zanten, choco-evangelist van Tony Chocolonely. Op één in zijn bedrijf staat het eigen team. Op twee staan de boeren die basis maken voor de chocolade. Op drie de consumenten die kunnen bellen op de chocofoon, zonder irritant keuzemenu. Van Zanten: ’Ik geloof niet in B2B of B2C maar in H2H - mens tot mens.’

Denise Michels en David Hill van Tikkie zakelijk zeggen dat hun product ook corporaties kan helpen. Woningcorporatie Woonstad in Rotterdam gebruikt het al. Tikkie zakelijk is bijvoorbeeld te gebruiken voor het incasseren van sleutelgeld, borg, eerste huur en bij huurachterstanden. ‘Het gave is dat bewijslast is omgedraaid. Vroeger moest je bewijs vragen aan de huurder, nu kun je het meteen zien in de app’, zegt Hill.

Live podcast

Tijdens de lunch was er een live podcast vanuit de bestuurskamer van de KNVB:

Corporatiebestuurders vertelden over uitdagingen en vernieuwing in de sector. Bert Moormann, directeur van woningcorporatie Domesta in Emmen vindt dat corporatiebestuurders moeten stoppen met denken dat iets niet kan. ‘Laat het eerst maar gebeuren. Medewerkers weten wat ze doen, laat ze.’

Marieke Kolsteeg, directeur-bestuurder van Waterweg Wonen in Vlaardingen, vergelijkt het met opvoeden: ‘Fouten maken moed, met een d, want je moet fouten maken om verder te komen en dat is moedig’. ‘Inspirerend leiderschap is ook naar mensen luisteren, mensen ruimte geven en in gesprek gaan met mensen over waar ze energie van kunnen krijgen’, vult Maud Hoezen van De Alliantie aan.

Verder waren er voor de deelnemers veel interessante workshops over vernieuwen. Zij hebben meegeschreven, geleerd en inspiratie opgedaan. Ramon Vullings sloot de dag af met een cursus leren en inspireren en hoe je daar iets mee kunt doen. Hij waarschuwde dat niet alles meteen een succes is, dus dat de mensen vooral moeten experimenteren. Fouten maken mag.

De podcast is in onderdelen terug te luisteren: