Groene Huisvesters: Circulaire renovatie

Groene Huisvesters, Aedes

woensdag 2 oktober 2024 10:00 - 11:30
Online
Online evenement
0,-

Corporaties werken hard aan de energetische verduurzaming. Daarmee dragen zij bij aan het betaalbaar houden van de energielasten van bewoners. Maar ook aan terugdringen van de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd hebben de bouwactiviteiten en materialen die nodig zijn voor deze ‘energierenovaties’ een significante impact op ons milieu. Maar liefst 11% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt door de productie van bouwmaterialen. 

Door de principes van circulariteit toe te passen bij energierenovaties kunnen corporaties de CO2-uitstoot omlaag brengen. In het project Circulaire Energierenovaties brengt een consortium van kennisorganisaties in opdracht van de TKI Urban Energy, TKI Bouw en Techniek en het ministerie van EZ de kansen en mogelijkheden hiervoor in beeld.

  • Vincent Gruis, TU Delft gaat in op de uitvraag van renovaties die expliciet stuurt op een integrale beoordeling van de milieueffecten. Hij licht het instrumentarium toe om dat in KPI(s) te vertalen. Hij nodigt jouw corporatie uit zich aan te sluiten om deze ontwikkeling groter te maken. 
  • Arthur Friederichs, De Alliantie deelt de ervaring opgedaan in de renovatie challenge, de tooling die is ontwikkeld om te toetsen op circulariteit en de leerlessen die zijn opgedaan. 
  • Lian Blok, College van Rijksadviseurs (CRa) gaat in op praktijkvoorbeelden van verschillende woningbouwcorporaties. Deze zijn als ontwerpend onderzoek gebundeld in het Magazine 'Biobased en natuurinclusief renoveren van corporatiebezit'.

Woningcorporaties helpen om de komende jaren versneld concrete stappen te zetten naar circulair (ver)bouwen. Dat is het doel van het Versnellingslab circulair bouwen, het nieuwe, (meerjarige) leer- en ontwikkelprogramma van Groene Huisvesters, Cirkelstad, Alba Concepts, Aedes en Platform31. Wat het lab jou kan bieden en hoe je als corporatie kunt aansluiten, hoor je tijdens deze sessie. 

Deze sessie is ook interessant voor bestuurders.

Activiteiten 2024 Groene Huisvesters