Digitale uitwisseling van informatie
Datastandaarden zijn steeds belangrijker voor woningcorporaties. Helaas is het nog niet altijd duidelijk wat het corporaties kan opleveren. Bij datastandaarden gaat het om digitale uitwisseling van informatie mogelijk te maken. Niet alleen binnen de corporatie, maar ook tussen corporaties en met samenwerkingspartners.
Dat uitwisselen gaat nu niet of niet makkelijk genoeg. Dit komt omdat niet iedereen met dezelfde systemen werkt, of deze systemen op een andere manier gebruikt. Wanneer je informatie (gegevens) nodig hebt van een andere afdeling of organisatie zorgt dit voor problemen. Om toch de gegevens uit te wisselen wordt nu vaak een (nood)oplossing of maatwerk bedacht. Vaak een omslachtige of zelfs handmatige oplossing. Dit maakt het uitwisselen van gegevens tijdrovend en foutgevoelig.
Afspraken maken
Door het maken van afspraken is het mogelijk de gegevens digitaal uit te wisselen. Dit gaat sneller, is goedkoper en voorkomt de kans op fouten. Afspraken maken om beter digitaal samen te werken. Het klinkt simpel. Maar dat is het allerminst. Het gaat vaak om samenwerkingen tussen meerdere partijen, en dan is het een uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dit zijn intensieve trajecten.
En daarmee is het werk nog niet gedaan, want de afspraken leg je vast in datastandaarden. Deze moeten nog worden uitgewerkt en beheerd. En het gebruik moet worden gestimuleerd. Ook dit valt onder Aedes Datastandaarden. Wij zorgen dat de standaarden er komen. Corporaties zijn zelf verantwoordelijk voor het gebruik. Een standaard is vooral succesvol als deze door een grote groep wordt gebruikt. Daar zetten we dus sterk op in.
Verbeteren van processen
Het gaat bij datastandaarden niet altijd en niet alleen over ICT. Maar over het verbeteren van processen en dat overstijgt alle afdelingen binnen een corporatie. Daarmee raken datastandaarden dus alle afdelingen en medewerkers binnen een corporatie. Zo kan het betrekking hebben op bouwwerkdata, maar ook op de digitale inkomensverklaring die huurders straks met 1 druk op de knop (via DigiD) kunnen delen met de corporatie. Aan de voorkant lijkt het een kleine wijziging, maar aan de achterkant is dit een lang en intensief traject in samenwerking met het ministerie van BZK, de Belastingdienst en Aedes Datastandaarden. Het levert wel veel op, want het verkleint de kans op fraude, corporaties hoeven minder handmatig bij te houden en het werkt uiteindelijk ook een stuk sneller. Een mooi voorbeeld van wat datastandaarden kunnen betekenen.
Gebruik datastandaarden professionaliseren en stimuleren
Datastandaarden verder professionaliseren en het gebruik stimuleren, dat is de ambitie die de sector zich heeft gesteld. Alle partijen in de sector werken daarom samen om kwalitatief hoogwaardige, actuele en onderling goed vergelijkbare informatie efficiënt met elkaar uit te wisselen. Dit zorgt voor verregaande digitalisering van processen binnen corporaties en tussen corporaties en andere partijen. Daarvoor zijn afspraken nodig tussen al deze partijen, en dat is wat Aedes Datastandaarden doet. Wij inventariseren welke problemen corporaties dagelijks ervaren en waar de meeste vraag of behoefte aan is. Daarna kijken we hoe we dit kunnen oplossen, zodat iedereen er baat bij heeft.
Aan welke projecten werkt Aedes Datastandaarden?
Aedes Datastandaarden werkt momenteel aan diverse projecten. Deze projecten zijn tot stand gekomen in samenwerking met diverse werkgroepen van Aedes-leden. Het gaat deels om nieuwe projecten en deels om projecten die we verder gaan uitwerken. Binnen elk project zetten we een aantal stappen, waarna we opnieuw bekijken of en hoe we ermee verder gaan. Zo niet, dan ontstaat er ruimte voor nieuwe projecten.
Wie doet wat bij Aedes Datastandaarden?
De werkzaamheden van Aedes Datastandaarden zijn binnen de afdeling als volgt verdeeld:
- Ton Monasso (manager): netwerkinformatievoorziening, VERA, ondersteuning externe vertegenwoordigingen en de strategische klankbordgroep.
- Michiel van Wezel (senior adviseur): digitale inkomensverklaring, energetisch BIM, programmering en de tactische werkgroep.
- Sander Middendorp (senior adviseur): gebouwpaspoort/vastgoed-ID, Aedes ILS, werkgroep bouwwerkdata, referentie grootboekschema, leveranciersconvenant en de klankbordgroep softwareleveranciers.
- Jorn Koot (junior adviseur): richtlijn geslachtsregistratie en het onderhoudsproces/DICO.
Programmasecretaris Sanderijn Baanders ondersteunt de diverse (externe) overleggen en de afdeling binnen Aedes Datastandaarden. De communicatie is in handen van communicatieadviseur Caroline Haveman en contentspecialist Leonie Harbers.