Tijd en geld besparen met het processenboek

Expert
Michiel van Wezel
Michiel van Wezel
Adviseur Datastandaarden

Tijd en geld besparen dat willen we allemaal. En dat kan met goed beschreven processen die helpen om je werk efficiënt(er) uit te voeren. Daarom heeft Aedes het afgelopen jaar samen met 31 woningcorporaties en 25 leveranciers procesketens uitgewerkt tot referentieprocessen. Met als resultaat: een processenboek met standaard werkwijzen en formats voor 6 verschillende processen rondom verhuren, vastgoedbeheer en servicekosten.

In dit processenboek zijn de volgende processen uitgewerkt:

 1. Verhuurmutatie
 2. Inschrijving woningzoekende
 3. Leveren en afrekenen servicekosten
 4. Reparatieverzoek
 5. Coördineren planmatig onderhoud
 6. Opstellen meerjarenonderhoudsplan (MJOB) en conditiemeting

Proces succesvol uitvoeren

Elk proces is uitgewerkt in meerdere bedrijfs- en werkprocessen die je stap voor stap kunt doorlopen. Hierbij is omschreven wat er in de organisatie gebeurt. KPI’s (Key Performance Indicators) én risico’s zijn in kaart gebracht om het proces te monitoren. En ook de belangrijkste informatieobjecten en applicatieservices om het proces succesvol uit te voeren staan in het processenboek.

Het processenboek helpt om processen efficiënter uit te voeren en deze beter te digitaliseren. Ook draagt het bij aan betere sturing en het verminderen van risico’s. Hierdoor kunnen corporaties de kwaliteit van de dienstverlening aan huurders verbeteren.

Downloaden Processenboek

Het Processenboek is gratis te downloaden, mits je een account hebt op Aedes.nl. Je komt nu in het ‘aanmeldscherm’*.

 • Log eerst in op MijnAedes (rechtsboven) voordat je het processenboek gaat downloaden. Heb je nog geen account, maak deze dan eerst aan. Daarna kun je starten met het downloaden van het Processenboek. Je komt in het ‘aanmeldscherm'*.
 • Klik op ‘ja, ik wil mijzelf aanmelden’.
 • Controleer je persoonlijke gegevens en vul deze waar nodig aan (controleer ook jouw mailadres, want je ontvang het processenboek op dit adres).
 • Klik vervolgens op opslaan, volgende en bevestigen.
 • Na het bevestigen van de gegevens ontvang je een mail met daarin een (persoonlijke) link waarmee je het processenboek kunt downloaden.

*  Let op: wij gebruiken dit systeem voor het aanmelden van Aedes-evenementen. Daarom kun je benamingen in het systeem tegenkomen die voor het processenboek niet van toepassing zijn. Deze kan je negeren.