VERA-standaard overgedragen aan Aedes Datastandaarden

Nieuws Nieuws · 29 maart 2023
Expert
Sander Middendorp
Adviseur Datastandaarden

Woningcorporaties en softwareleveranciers werkten de afgelopen jaren hard aan de VERA-standaard voor gegevensuitwisseling binnen de corporatiesector. Het resultaat mag er zijn: een consistente, gedragen en levende standaard. Met de komst van Aedes Datastandaarden is afgesproken het beheer van de VERA-standaard per 1 april 2023 aan hen over te dragen. Deze ceremoniële overdracht vond plaats op woensdag 29 maart.

Ton Monasso, manager Datastandaarden bij Aedes, ontving de VERA-standaard symbolisch uit handen van Jurgen de Ruiter, voorzitter van het bestuur van Stichting VERA. Alle aanwezigen werden bedankt voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de VERA-standaard. Niet omdat hun bijdrage hier nu ophoudt, maar vooral om samen deze mijlpaal te beklinken.

Ton Monasso krijgt de VERA-standaard overgedragen van Jurgen de Ruiter, Jeroen Voogt, Jan Fock  en Marcel van de Bos

Van links naar rechts: Ton Monasso, Jurgen de Ruiter, Jan Fock, Jeroen Voogt en Marcel van den Bos.

De Ruiter: ‘Vol trots dragen we de VERA-standaard vandaag over aan Aedes Datastandaarden, wat begon als een klein clubje datapioniers van woningcorporaties en IT-leveranciers wordt nu door de sector breed omarmd. VERA is de standaard geworden voor gegevensuitwisseling in onze sector, die interoperabiliteit en ketensamenwerking bevordert.’

Meer en makkelijker digitale samenwerking

Aedes Datastandaarden kan VERA, samen met corporaties en softwareleveranciers, verder ontwikkelen en daarmee bijdragen aan meer en makkelijker digitale samenwerking. Een mooi vooruitzicht voor de hele sector.

Monasso: ‘Ik heb in verschillende sectoren standaardisatie-initiatieven gezien, maar nergens ben ik een sectorstandaard tegengekomen die is ontwikkeld in zo’n innige samenwerking tussen gebruikers van software en leveranciers. Het resultaat bewijst dat die samenwerking werkt. Dat kan alleen omdat partijen zien wat de kracht is van collectief opereren. Standaardisatie is in ieders belang. Als we die houding vasthouden, gaan we een effectieve en aangename nieuwe fase tegemoet.’

Kijk ook eens bij