Werken aan datakwaliteit? Het stappenplan helpt

Data op orde krijgen én houden bevordert de dienstverlening aan huurders, een efficiëntere organisatie en werkplezier onder medewerkers. Een uitdaging waar woningcorporaties voor staan. Waar begint u? Aedes maakte het Stappenplan Datakwaliteit om u op weg te helpen.

Dit stappenplan geeft in tien stappen aan wat datakwaliteit precies is, hoe u binnen uw organisatie steun vergaart voor datakwaliteit en welke stappen u in het hele proces doorloopt tot aan de evaluatie.

Waarom werken aan datakwaliteit?

Slechte datakwaliteit kost organisaties, waaronder woningcorporaties, onnodig veel geld. Thomas Redman stelt in zijn boek Getting in front on data zelfs dat gebrekkige data de oorzaak is van de helft van de operationele kosten.

Werken aan datakwaliteit stelt u in staat om veel van deze verborgen kosten te vermijden. Maar het heeft veel meer voordelen:

  • U kunt gemakkelijker processen digitaliseren
  • De aanlevering van verantwoordingsgegevens van systeem naar systeem verbetert
  • Goede datakwaleit leidt tot betere analyses op (big) data.

Van grote waarde

In vijf bijeenkomsten is samen met corporatiemedewerkers gewerkt aan dit stappenplan. Hun vele vragen, ideeën en voorbeelden zijn van grote waarde geweest. Het hoge aantal bezoekers, gemiddeld 40 deelnemers per bijeenkomst, bewijst dat het onderwerp leeft bij corporaties. Nu kan iedereen ermee aan de slag.

Opmerkingen of vragen over het Stappenplan Datakwaliteit? Deel ze in de community Digitalisering & Informatievoorziening. Daar ontmoet u collega’s van andere corporaties. Nog geen lid? Meld u direct aan.

Project Datakwaliteit

Het project Datakwaliteit komt voort uit het Convenant Verbeteren Informatievoorziening Woningcorporatiesector, waarin toezichthouders en corporaties hebben afgesproken de kwaliteit van verantwoordingsinformatie te verbeteren en het aanleveren van de benodigde gegevens te versimpelen. Meer werk maken van datakwaliteit? Lees verder over het project Datakwaliteit en ga aan de slag met het Stappenplan Datakwaliteit.