Sociale huisvesting op Europees niveau

Nieuws Nieuws · 11 augustus 2022
Expert
Robin van Leijen
Robin van Leijen
Belangenbehartiger

Deze zomer vond het derde internationale festival voor sociale huisvesting plaats, dit keer in Helsinki. Bijna 1.000 bezoekers uit meer dan 50 landen deelden in vele sessies hun ervaringen, nieuwe concepten en bespraken hoe ze de huidige uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Vanuit Nederland waren er naast corporatiemedewerkers, stedenbouwkundigen, ontwikkelaars en onderzoekers, opvallend veel gemeenten aanwezig.

De wieg van het festival stond in Amsterdam, waar Pepijn Bakker in 2017 de eerste editie organiseerde. Als jonge architect en docent aan een summerschool van de universiteit van Amsterdam kwam hij destijds in contact met sociologen en architecten uit alle delen van de wereld. Bakker: ‘En die waren zeer positief verrast over de sociale huisvesting in Nederland. Dat kenden velen niet.’ Reden voor Bakker om te starten met de organisatie van een internationaal festival waar sociale huisvesting centraal staat.

Veel verschillen in Europa, dus veel inspiratie

Waar voor andere landen Nederland een schoolvoorbeeld is van sociale woningbouw, kan Nederland ook veel opsteken van andere landen. Zoals het Housing First-principe in Finland: beleid waardoor daklozen heel snel een woning krijgen toegewezen en daarna (pas) medische zorg en ondersteuning krijgen. Of een Italiaanse methode waarmee het opzetten van een woningcoöperatie -bijvoorbeeld voor ouderen- eenvoudig(er) wordt. ‘Het levert mij als manager strategie bij Rochdale altijd veel inspiratie op. Een kijkje in de keuken in andere landen, bij andere corporaties’, vertelt Bakker enthousiast. 

Kijk ook eens bij

International Social Housing Festival: beleid, innovatie en praktijk

In meer dan 60 sessies kwamen zowel beleid en wetgeving aan de orde (zoals het Europese programma FitFor55) als innovatieve woonprojecten. 

Deze editie werd georganiseerd door het Housing Finance and Development Centre of Finland (ARA), Helsinki City en Housing Europe. De volgende editie staat gepland in maart 2023 in Barcelona.

Meer achtergronden en inhoud van het festival vind je in onderstaand verslag (gemaakt door Housing Europe). Daarnaast geven de vlogs die Pepijn samen met Judith Breemer (Parteon) maakte een goede impressie: vlog dag 1, vlog dag 2 en vlog dag 3.

Kijk ook eens bij