'Samen uit, samen thuis', evaluatie van de digitale inbraak bij 8 corporaties

Expert
Erik van Assen
Adviseur Sectorontwikkeling

Eind maart 2022 had de IT-dienstverlener van 8 woningcorporaties te maken met een cyberaanval. Hoe pakten zij dat aan? De 8 getroffen corporaties (Alwel, Brederode Wonen, l’escaut, Laurentius, Trivire, de Woningstichting, Qua Wonen en Zayaz) blikken in deze gezamenlijke evaluatie op hoofdlijnen terug op die hectische periode én ze delen de geleerde lessen en tips.

Enorme impact

De corporaties constateren achteraf dat het hele traject een enorme impact heeft gehad. Op de dienstverlening aan huurders, maar zeker ook op de eigen organisaties, de bedrijfsprocessen en de medewerkers. Alle mensen in de 8 organisaties hebben alles op alles gezet om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te blijven zijn. Dat kostte veel, soms erg veel, energie en doorzettingsvermogen.

De corporaties vonden elkaar snel als gedupeerde corporaties. Direct ontstond saamhorigheid, vertrouwen en openheid naar elkaar. Ze besloten al snel samen op te trekken: samen uit, samen thuis en hadden hier veel profijt van. Ze deelden kennis en ervaring, scherpten elkaar in de afwegingen, brachten gezamenlijk verschillende invalshoeken in en schakelden gezamenlijk juridische en communicatieve expertise in.

Kijk ook eens bij

Leer van de ervaringen

Bij deze nauwe samenwerking hoort ook een gezamenlijke evaluatie. De corporaties hopen dat de opgedane ervaringen de geleerde lessen, anderen te zijner tijd door de moeilijke periode kan helpen. De belangrijkste les is misschien wel: je kunt het nooit perfect doen, want je speelt schaak op een bewegend schaakbord waarvan je van te voren niet weet hoe groot het precies is. Zoek hulp en hou vast aan je intrinsieke waarden.

Lees verder onder de foto.

Annelies Barnard (directeur-bestuurder de Woningstichting) overhandigt het eerste exemplaar van de evaluatie aan Guido van Woerkom (voorzitter VTW) en Martin van Rijn (voorzitter Aedes)

Annelies Barnard (directeur-bestuurder de Woningstichting) overhandigt het eerste exemplaar van de evaluatie aan Guido van Woerkom (voorzitter VTW) en Martin van Rijn (voorzitter Aedes)

Downloaden evaluatie

De evaluatie Samen uit, samen thuis is alleen beschikbaar voor Aedes-leden. Log in op MijnAedes (rechtsboven) en als je bent geverifieerd als Aedes-lid (op basis van je e-mailadres) kun je de evaluatie hieronder downloaden. Heb je nog geen account, maak deze dan eerst aan met het mailadres van je corporatie.

Meer weten of heb je een vraag? Neem contact op met Annelies Barnard ([email protected]) of Mechteld van der Vleuten ([email protected]).