Aedes: ‘Locaties, locaties, locaties’

Nieuws 4 juli 2023
Expert
Jessica van Eijs
Belangenbehartiger

‘Aedes wil u in de aanloop van het debat alvast drie woorden meegeven: locaties, locaties, locaties.’ Dat schrijft Aedes aan de Tweede Kamerleden die op 5 juli 2023 met minister De Jonge in debat gaan over de woningbouwopgave.

Woningcorporatie zoekt locatie

Woningcorporaties hebben afgesproken dat ze in de komende jaren tot en met 2030 maar liefst 250.000 sociale huurwoningen en 50.000 middenhuur-woningen bouwen. Dat is vastgelegd in de Nationale Prestatieafspraken (NPA) met het kabinet. Uit de investeringsplannen van corporaties voor de komende jaren blijkt inderdaad dat ze veel meer nieuwbouwwoningen in hun planning hebben dan de afgelopen jaren. Het geld is er en de plannen zijn er.

Het blijkt voor corporaties echter overal in het land moeilijk om voldoende locaties te vinden om al die huizen te kunnen bouwen. Ruim 60% van de corporaties heeft niet voldoende grond om hun nieuwbouwambitie te realiseren. Dat geldt ook voor verplaatsbare woningen (flexwoningen), bedoeld om woningzoekenden een snellere oplossing te bieden.

Belemmeringen middenhuur

Woningcorporaties gaan weer meer woningen bouwen in het middensegment. Om dat mogelijk te maken moeten belemmeringen worden weg genomen. Zo is de financiering daarvan nu moeilijker en duurder dan bij sociale huurwoningen. En het zou helpen als de complicerende markttoets definitief in plaats van tijdelijk wordt afgeschaft. Dat geeft zekerheid voor langere termijn.

Concrete maatregelen nodig

Zonder locaties geen nieuwbouw. Daarnaast doet Aedes suggesties voor concrete maatregelen om het corporaties mogelijk te maken hun woningbouwproductie te versnellen en vergroten.

  1. Houd vast aan 30% sociale huur
    De Woondeals bevatten te weinig concrete locaties en het aandeel sociale huur is zacht. Pas met vastgestelde bestemmingsplannen en verleende vergunningen is de plancapaciteit voor sociale huurwoningen hard genoeg om deze woningen ook echt te bouwen. 1 op 3 nieuwbouwhuizen in elke gemeente moet sociale huur zijn.
     
  2. Een sociale grondprijs
    Hanteer een sociale grondprijs, overal in Nederland. Er is nu niet één transparante methode om te bepalen wat een redelijke sociale grondprijs is.
     
  3. Geef oplossingen ruimte
    Er zijn genoeg mogelijkheden die kunnen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort. Optoppen, uitbuiken of splitsen. Andere parkeernormen. Meer ruimte in welstand en stedenbouw. Aedes roep Kamerleden op er bij de minister op aandringen barrières te slechten.

Lees meer over