Typegoedkeuring van modulaire woningen versnelt nieuwbouw

Persbericht Persbericht · 24 april 2024
Expert
Jonne Siemens
Adviseur Nieuwbouw en Verduurzaming

Op 24 april ontvingen 6 bouwbedrijven voor het eerst een typegoedkeuring voor hun modulaire woningen. Deze typegoedkeuring is een mijlpaal in de ontwikkeling van het modulair bouwen. Opdrachtgevers, kwaliteitsborgers en gemeenten kunnen er nu op vertrouwen dat deze in de fabriek gebouwde woningen voldoen aan alle eisen van de bouwregelgeving. Daardoor hoeft straks niet meer elke woning, op elke nieuwe plek opnieuw en afzonderlijk beoordeeld te worden. En dat leidt tot versnelling van de procedures.

De typegoedkeuring bestaat uit een KOMO-certificaat en een erkende kwaliteitsverklaring. Om die te verkrijgen zijn alle tekeningen, specificaties en berekeningen van de bouwsystemen kritisch beoordeeld door de certificerende instellingen SKH en SKG-IKOB. Ook is het productieproces in de fabriek en de interne kwaliteitsborging beoordeeld en wordt dat in de toekomst via steekproeven gecontroleerd.

De bouwbedrijven die nu met succes alle keuringen hebben doorlopen, zijn Barli, Daiwa Modular House Europe, De Groot Vroomshoop, Hodes Huisvesting, Startblock en Ursem Modulaire Bouwsystemen (zie video hieronder). Hun woningen komen kant en klaar uit de fabriek, wat op zich al tot veel kortere bouwtijden leidt. De woningen hebben een permanente kwaliteit, maar kunnen desgewenst ook verplaatst worden.

(Tekst gaat verder onder video)

Op bezoek bij de modulaire bouwers

Aedes-voorzitter Martin van Rijn en Jacos van Zelst, programmadirecteur Versnelling tijdelijke huisvesting bij het ministerie van BZK, reikten de typegoedkeuring uit aan deze 6 bedrijven. 

uitreiking typegoedkeuring